Un piure-cremă de linte, onctuos şi aromat, realizat pe reţeta clasică de hummus dar mai rapid de preparat decât versiunea din năut. Încercaţi-l ca gustare, garnitură sau ca sos (mai diluat) pentru mâncărurile orientale din carne preparate la grătar. Un excelent preparat vegetarian/de post.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 500 grame linte roşie
  • 1 lămâie
  • 150 ml tahini
  • 2 căţei de usturoi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriţă chimion turcesc
  • sare şi piper alb

Preparare:

  1. Spălaţi lintea în mai multe ape reci.
  2. Puneţi la fiert lintea în apă cu puţină sare. Apa trebuie să depăşească cu 4-5 degete lintea.
  3. Fierbeţi până când apa a scăzut şi lintea s-a pătruns bine /30-40 minute). Aveţi grijă ca lichidul să nu scadă prea mult.
  4. Scurgeţi lintea – păstraţi o parte din zeama în care a fiert – se pasează (în robot / blender).
  5. Amestecaţi pasta de linte cu cea de susan (tahini), chimionul, zeama de la lămâie şi usturoiul tocat pastă.
  6. Se adaugă, amestecând continuu, uleiul şi apă (din apa în care a fiert năutul) până obţineţi o cremă fină, dar consistentă.
  7. Potriviţi de sare şi piper.

Crema de linte se serveşte cu lipii,  la temperatura camerei, stropită cu ulei de măsline şi sumac.

1 comentariu

Adaugă un comentariu: