Orezul 5 delicii – dar pot fi și doar 3 sau mai multe, 7 sau chiar 9!, în funcție de câte tipuri de resturi aveți la îndemână – reprezintă o manieră  ieftină și rapidă de a folosi un rest de orez fiert la care îi adăugăm legume, omletă, carne și mezeluri. Inspirat din bucătăria chinezească, unde îl putem regăsi sub numele simplu de orez prăjit sau de altele mai fanteziste, a prins de minune în lumea occidentală, transformându-se într-o garnitură sau chiar fel de mâncare preferat.  Există tot atâtea tipuri de rețete câte combinații puteți face cu ce găsiți în frigider însă, de fiecare dată va avea orez (evident!), omletă, unul sau mai multe mezeluri (de la bacon la șuncă de Praga, și de la cârnăciori la parizer de casă, etc.), legume (morcovi, ardei, mazăre, ceapă sau praz) și, opțional, creveți. În ceea ce privește aromele, putem folosi doar usuturoi, eventual și ghimbir, dar ne putem facem de cap și cu câteva picături de ulei de susan sau de sos de soia. Important e că nu există niciun fel de restricții!

Notă: cel mai simplu pentru a calcula de câte ingrediente avem nevoie e să punem pentru fiecare mesean o cană de orez fiert, omletă dintr-un ou și câte o lingură de cubulețe din fiecare ingredient (legume și mezeluri).

Reţetă: Orez 5 delicii

Ingrediente:

  • 4 căni de orez fiert și bine răcit (eventual peste noapte, în frigider)
  • 4 linguri de bacon tăiat cubulețe
  • 4 ouă
  • 4 linguri de boabe de mazăre congelate
  • 4 linguri de cuburi de morcov
  • 4 linguri de ulei
  • 20 de creveți decorticați (opțional)
  • 1 ceapă medie
  • 2 căței de usturoi
  • verdeață sau cozi de ceapă verde pentru decorat
  • sare și piper după gust

Preparare:

  1. Faceți o omletă din cele 4 ouă bătute cu puțină sare și piper, fără să o rumeniți.
  2. Lăsați omleta să se răcească și tăiați-o cubulețe.
  3. Curățați și tocați ceapa fin.
  4. Curățați și tocați usturoiul.
  5. Încingeți uleiul într-o tigaie încăpătoare.
  6. Adăugați mrocovul și ceapa și sotați la foc iute.
  7. Când ceapa devine sticloasă și morcovul începe să se înmoaie, adăugați baconul și usturoiul.
  8. Sotați încă un minut și adăugați creveții și mazărea congelată.
  9. Adăugați orezul și omleta și amestecțai usșor pentru a combina toate ingredientele însă fără a a le rupe.Sărați și piperați după gust.
  10. Decorați cu codițe de ceapă verde tăiate fin sau cu verdeață tocată.
  11. Orezul 5 delicii se servește ca atare sau ca garnitură.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 4

În loc de mezeluri se pot folosi resturi de friptură din carne de porc sau de pui. În acest caz, adaptați sarea și restul aromelor în consecință.

print