Denumite și paste bețive, pastele cu vin roșu sunt numai bune de gătit de Ziua Îndrăgostiților. Este o rețetă simplă dar plină de culoare și care se poate adapta în funcție de gusturi. Noi am ales o variantă clasică dintre toate rețetele de paste care se pot găti cu vin roșu: spaghete cu parmezan și usturoi.

Este important să folosești în această rețetă un vin roșu de bună calitate, Cabernet, Pinot Noir sau Merlot. Să trecem la treabă!

Reţetă: Spaghete cu vin roșu

Ingrediente:

  • 1 sticlă de vin roșu (Cabernet, de exemplu)
  • 1 litru de apă
  • 1 pachet de spaghete (500 grame)
  • 6 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 4 căței de usturoi
  • 100 grame de parmezan ras mare
  • pătrunjel pentru decor
  • piper proaspăt măcinat
  • sare

Preparare:

  1. Într-o oală pentru fiert paste, puneți la fiert un litru de apă și turnați sticla de vin aproape toată – păstrați vin de două degete.
  2. Când începe să fiarbă, adaugați spaghetele și lăsați-le să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet. Să fie al dente.
  3. Scurgeți pastele de lichid dar păstrați o cană din lichidul în care au fiert.
  4. Într-o tigaie încăpătoare adăugați 2 linguri de ulei de măsline, la foc mediu. Adăugați cățeii de usturoi întregi și sotați câteva minute până se simte mirosul de usturoi. Nu rumeniți prea tare usturoiul pentru că va da un gust amar uleiului. Scoateți căteii de usturoi din ulei.
  5. Adăugați 4-5 linguri din apa în care ați fiert pastele și restul de vin, lăsați totul la foc mic până începe să scadă sosul.
  6. Adăugați pastele și amestecați ușor ca să se amestece cu sosul.
  7. Adăugați sare după gust.
  8. Împărțiți pastele în 4 farfurii și ornați cu fulgii de parmezan, piper proaspăt măcinat și pătrunjel verde. Deasupra, chiar înainte de servire, turnați restul de ulei de măsline și parmezan suplimentar.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 4

Dacă vă place mult usturoiul, puteți să îl feliați subțire și să îl lăsați în sos.
Un sfat pentru parmezan: este mai bine să cumpărați o bucată de parmezan și să o radeți pe loc când pregătiți pastele, fie fin, fie mai mare ca să rămână ca fulgi pe paste. Parmezanul gata ras care se vinde în supermarketuri este, de obicei, de calitatea inferioară și de multe ori conține și antiaglomerant. Dacă nu găsiți parmezan, îl puteți înlocui cu Grana Padano.

print