Cunoaştem cu toţii tortul de ciocolată Sacher, unul din cele mai cunoscute şi iubite deserturi de ciocolată din Austria. Dar, de post? Ei, bine, da. O reţetă clasică – de tort de ciocolată cu două straturi de blat şi unul de gem de caise care îi dă o aromă dulce-acrişoară, adaptată pentru zilele de post sau pentru cei care preferă mâncarea vegană.

Se pare că acest tort a fost inventat în 1832 de Franz Sacher, un tânăr ucenic cofetar, pentru a încânta un grup select de oaspeţi ai principelui Klemens Wenzel von Metternich. După ani de muncă în Brastislava şi Budapesta, Sacher s-a întors în Viena unde a deschis un magazin de delicatese şi vin. Aici a început fiul său, Eduard, să facă acest tort pe care l-a numit Sachertorte şi care se vinde de atunci în multe din cofetăriile şi restaurantele lumii.

Secretul acestei reţete este înlocuirea oului cu aquafaba. Chiar dacă nu aţi auzit de aguafaba, nu trebuie să vă speriaţi pentru că nu este un ingredient greu de găsit şi nici scump. Aquafaba înseamnă mot-a-mot “apă de fasole” şi este apa în care a fiert năutul. Practic, trebuie să fierbeţi năut pe care îl puteţi folosi la diferite reţete, iar apa care rămâne se foloseşte ca înlocuitor de ou. Sau, şi mai simplu, să scurgeţi năutul din două borcane din comerţ, să folosiţi lichidul pentru reţetă şi năutul pentru un hummus.

Reţetă: Tort Sacher de post

tarta-sacher3

Ingrediente:

  • 350 ml de aquafaba
  • 350 grame de gem de fructe roşii (cireşe, căpşuni etc)
  • 380 grame de făină albă
  • 180 ml ulei de floarea soarelui
  • 210 grame de zahăr sau fructoză
  • 70 grame cacao
  • 100 grame de ciocolată neagră, rasă
  • 1 linguriţă de pastă de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 linguriţă de scorţişoară măcinată
  • 25 grame de praf de copt
  • 1 vârf de linguriţă de sare
  • 200 grame de gem de caise
  • Pentru glazură:
  • 150 grame de ciocolată neagră
  • 100 ml de lapte de cocos sau alt lapte vegetal
  • 1 lingură de zahăr (opţional)

Preparare:

  1. Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius (temperatură medie).
  2. Pregătim o formă de tort cu diametrul de 26 cm. Dacă folsim o formă de silicon, putem turna direct aluatul pentru că nu se lipeşte. Dacă folosim o tavă cu pereţi detaşabili o tapetăm cu cacao după ce o ungem puţin ulei sau unt de cocos. De asemenea, putem folosi hârtie de copt pentru a o tapeta.
  3. Amestecăm timp de 2 minute într-un blender cu vas următoarele ingrediente: apa de pe năut (aquafaba), gemul de fructe roşii, uleiul şi ciocolata neagră rasă.
  4. Separat, amestecăm într-un castron făina cu praful de copt, zahărul, vanilia, scorţişoara şi sarea.
  5. Adăugam amestecul de făină în vasul blenderul peste cel de ciocolată şi amestecăm 2 minute la viteză medie.
  6. Turnăm amestecul în forma de tort şi nivelăm cu o spatulă sau cu o lingură.
  7. Băgam tava la cuptor şi coacem blatul 45 de minute. Înainte de a scoate blatul, verificăm cu o scobitoare dacă e bine copt în mijloc.
  8. Scoatem blatul din cuptor, în scoatem din tavă şi îl lăsăm să se răcorească, de preferat pentru un grătar ca să nu se umezească partea de jos.
  9. După ce s-a răcit, tăiem blatul în jumătate pe orizontală. Se taie mai uşor dacă s-a răcit bine.
  10. Aşezăm partea de jos a blatului pe o farfurie mare sau un suport de tort. Ungem cu gemul de caise. Punem deasupra partea de sus a blatului, cu partea crescută în sus.
  11. Pregătim glazura. Topim ciocolata neagră în laptele de cocos, amestecând constant până obţinem o cremă catifelată. Dacă ni se pare prea amară, putem adauga o lingură de zahăr.
  12. Ornăm tortul cu glazura caldă, începând de sus aşa cum se vede în poze.
  13. Băgăm tortul la frigider unde îl lăsăm minim 2 ore înainte de a-l servi.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 45 minute + 2 ore la rece

Porţii: 12

Dacă nu aveţi blender cu vas, puteţi folosi un blender de mână sau chiar un mixer. În acest caz, topiţi ciocolata în aquafaba înainte de a face blatul pentru a fi siguri că e bine topită.

 

printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: