Recunosc că am descoperit maioneza de dovlecel din greşeală, fără să-mi doresc să experimentez sau să caut metode de gătit sănătos. Deşi era atât de la îndemână să-ţi dai seama că datorită conţinutului ridicat de pectină pe care îl are dovlecelul va fi capabil să se emulsioneze cu uleiul pentru a se transforma în maioneză. Dar, repet, a fost o greşeală. Făceam legume la grătar şi dovleceii, tăiaţi prea subţiri, s-au rupt, devenind inestetici pentru servire, astfel încât i-am transformat în sos. Un pic de ulei, puţină zeamă de lămâie… şi gata a fost maioneza. O maioneză atât de gustuoasă încât de atunci salata de vinete o fac aproape de fiecare dată de atunci exclusiv cu maioneză de dovlecel. În fond, de ce nu? Poate nu e o reţetă de maioneză rapidă, însă e sănătoasă dar, mai ales gustoasă, minunată alături de legume dar şi de carne la grătar, vegană sau de post, în funcţie de ce vă doriţi de la viaţă. Asta sau cea de apoi.
Notă: Există două metode de a prepara această maioneză. În funcţie destinaţia finală a maionezei. Dacă vă interesează mai mult latura estetică, gătiţi dovleceii la tigaie. Dacă însă nu vă deranjează ca maioneza să aibă o culoare mai închisă, vă recomand să gătiţi înainte dovleceii la grătar, gustul va fi incredibil. Şi, în fond, ăsta e originalul.
Reţetă: Maioneză de dovlecel
Ingrediente:
- 1 dovlecel de dimensiune medie (folosiţi dovlecel normal, cu pielea deschisă la culoarea, nu zucchini)
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 200 ml ulei de floarea soarelui, de rapiţă, alune sau alt ulei neutru (mai puţin se măsline)
- sare şi piper, după gust
Preparare:
- Spălaţi dovlecelul şi tăiaţi-i capetele.
- Tăiaţi dovlecelul în fâşii groase de 5 mm pe lungime.
- Gătiţi feliile de dovlecel (vezi nota dinaintea reţetei) la abur sau la grătar sau tigaie, pe ambele părţi, până sunt bine pătrunşi.
- Lăsaţi dovleceii să se răcorească.
- Pisaţi dovlecelul într-o pastă (preferabil cu un mixer).
- Adăugaţi zeama de lămâie şi puţină sare.
- Încorporaţi uleiul amestecând constant (ca la o maioneză normală).
- Dacă e prea groasă, mai adăugaţi puţină apă, dacă e prea subţire continuaţi să mai încorporaţi ulei.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 10 minute
Porţii: 6
În funcţie de destinaţia finală puteţi să-i adăugaţi muştar sau usturoi pisat, iaurt greces sau smântână, ca oricărui alt tip de maioneză. E minunată cu puţin muştar şi mărar tocat, în special alături de peşte, cum ar fi somonul. Se poate păstra câteava zile în frigider într-un borcan închis.