Minunatele prăjituri pe băţ sunt aşa arătoase şi interesante că le poţi găsi peste tot: la petreceri, în cadourile personalizate şi peste tot pe internet. Iar cele de ciocolată sunt pe lista noastră de favorite. Cum se fac aceste prăjiturele pe băţ? De la zero, iată ce ai de făcut pentru a pregăti prăjiturile pe băţ:

  • să faci un chec sau pandişpan de ciocolată
  • să faci o cremă de ciocolată
  • să amesteci pandişpanul sfărâmat cu crema de ciocolată
  • să formezi bile din amestecul de mai sus
  • să le pui pe băţ şi să le dai prin decor (ciocolată topită, bombonele colorate etc)

Dacă nu ai timp să le faci de la zero, poţi cumpăra checul şi crema. Dar dacă le faci tu, poţi experimenta cu ciocolata şi cu aromele. Pentru că ciocolata se combină minunat cu cristale de sare, cu caramel, cu diverse condimente ca wasabi, piper, cardamom, ghimbir, mentă.

Reţetă: Prăjitură pe băţ

Ingrediente:

  • Pentru pandişpanul de ciocolată:
  • 150 grame de făină
  • 200 grame de zahăr
  • 30 grame de cacao
  • un vârf de linguriţă bicarbonat
  • un vârf de linguriţă de sare
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 ouă
  • 1 lingură de esenţă de vanilie
  • 100 ml de apă caldă
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 80 grame de unt la temperatura camerei (fără sare)
  • 80 grame de zahăr
  • 40 grame de cacao
  • 3 linguri de lapte
  • 1 vârf de lingură de esenţă de vanilie
  • Pentru decor:
  • fulgi de ciocolată pentru topit
  • bombonele colorate
  • gustări cu wasabi (boabe de mazăre prăjite cu wasabi) – opţional
  • nuci, alune, fistic – opţional
  • beţe de plastic sau lemn

Preparare:

  1. Preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Ungeţi cu ulei sau unt o tavă cu diametrul de 21-23 de cm. Ideal este să folosiţi o tavă cu pereţi detaşabili.
  3. Primul pas este să faceţi pandişpanul.
  4. Într-un castron încăpător amestecaţi toate ingredientele uscate: făina, bicarbonatul, sarea, pudra de cacao şi zahărul. În alt castron amestecăm cu un tel ouăle, uleiul şi esenţa de vanilie. Turnăm amestecul umed peste cel uscat, adăugăm apa caldă şi amestecăm bine pentru a omogeniza.
  5. Turnăm aluatul în tavă în strat uniform.
  6. Băgăm tava la cuptor pentru 25 de minute. Verificăm dacă e bine copt cu ajutorul unei scobitori. Scoatem pandişpanul din tavă şi îl lăsăm la răcit pe un grătar.
  7. A doua etapă este să pregătiţi crema de ciocolată:
  8. Într-un castron mare puneţi untul (temperatura camerei) şi bateţi-l cu un mixer de mână două minute. Adăugaţi zahărul, pudra de cacao laptele şi esenţa de vanilie. Bateţi încă 2-3 minute până se omogenizează totul. Dacă e prea gros, puteţi adăuga încă puţin lapte.
  9. Următoarea etapă este să treceţi la formarea bilelor.
  10. Sfărâmaţi pandişpanul (care trebuie să fie bine răcit) peste crema de ciocolată. Amestecaţi cu telul sau cu mixerul pe viteză mică pentru a încorpora bine pandişpanul în cremă.
  11. Luaţi o lingură din amestec şi formaţi o bilă. Puneţi bilele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  12. După ce aţi format toate bilele, băgaţi tava în congelator pentru o oră. Dacă nu încape în congelator, puteţi să o băgaţi la frigider dar trebuie să dublaţi timpul de aşteptare.
  13. După ce s-au răcit bine bilele de ciocolată, puteţi trece la decor.
  14. Topiţi fulgii de ciocolată în bain-marie.
  15. Introduceţi vârful băţului în ciocolata topită şi apoi infigeţi o bilă pe băţ (nu băgaţi băţul prea adânc, ci doar până la jumătate). Aşa vă asiguraţi că se fixează mai bine pe băt.
  16. Scufundaţi prăjitura pe băţ în ciocolata topită şi apoi treceţi-o prin decor – bomboane colorate, alune, nuci, fistic tocate mărunt, orice alt tip de decor doriţi. Pentru cei mai curajoşi, încercaţi combinaţia cu wasabi – tocaţi mărunt mazărea în wasabi (sunt gustări care se vând la raionul de chipsuri).
  17. Lăsaţi la uscat şi păstraţi la frigider.

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire: 25 minute

Porţii: 40 bucăţi

 

Câteva recomandări:

  • Scoateţi din frigider doar câteva bile pentru a le decora, nu pe toate pentru că este un proces lent şi se poate topi ciocolata din ele.
  • Pentru a nu sta toată ziua în bucătărie, puteţi pregăti pandişpanul cu o zi înainte. Aşa nu trebuie să aşteptaţi pentru a se răci complet.
  • Folosiţi ingrediente la temperatura camerei, nu reci, direct din frigider.
  • Puteţi folosi şi fulgi de ciocolată albă şi  de ciocolată cu lapte dacă vreţi mai multă varietate.
  • Dacă nu aveţi beţe, puteţi face bilele de ciocolată la fel şi să le serviţi ca bomboane.
print

1 comentariu

Adaugă un comentariu: