Pare contraintuitiv să consumăm ceaiuri calde în zilele fierbinți de vară, dar este chiar recomandat. În zonele foarte călduroase, populația consumă multe băuturi calde și mânâncă picant pentru a transpira abundent. Acest aspect ajută la reglarea temperaturii corporale și ne oferă o senzație de răcoare pe termen mai lung decât atunci când bem ceva rece sau mâncăm o înghețată. Evident, și cafeaua ajută. Dacă ai cafetieră cu râșniță, poți chiar să îți prepari cafea infuzată la rece sau să încorporezi pudra de cafea în combinații cu ceaiuri.

Mai ales atunci când vrei să fii activ, să te implici în activități fizice, există câteva infuzii care ne ajută mult în a ne menține în formă, cu energia ridicată. Iată mai jos 3 infuzii calde care te pot ajuta vara aceasta.

1. Ceai negru cu Rooibos și fenicul

O combinație ideală pentru diminețile de vară în care ai multe lucruri de făcut sau vrei să te antrenezi. Ceaiul negru îți dă energie, feniculul stimulează procesul de transpirație iar frunzele de Rooibos sunt bogate în electroliți care te ajută la menținerea nivelului de energie.

Cum se prepară:

 • se face un decoct cu semințele de fenicul; se fierb 10 minute, 1 linguriță de semințe la o cană mare de apă; se strecoară și se lasă deoparte.
 • se prepară ceaiul negru conform indicațiilor producătorului, de obicei se infuzează 4 minute cu apă fierbinte.
 • se prepară infuzia de Rooibos conform indicațiilor producătorului, de obicei se infuzează 10 minute. Ia în calcul că frunzele de Rooibos vin tocate mărunt și uneori ai nevoie de o sită foarte fină pentru a strecura ceaiul.
 • se amesteca toate cele 3 ceaiuri într-o crăticioară și se dă un clocot. Se pune în termos și se consumă cald.

2. Matcha cu curcuma

O explozie de energie, matcha este unul din cele mai energetice băuturi. Din pudră de fruze de ceai (Camelia sinensis), matcha se prepară fie cu apă fie cu lapte. Iar curcuma adaugă un plus de antioxidanți, cu efect inflamator, care ajută mult în activitățile fizice.

Cum se prepară:

 • Cu matcha este pudră, este mai ușor să îl prepari într-un blender pentru a se omogeniza mai bine.
 • Se adaugă o cană de apă fierbinte (sau de lapte /băutură vegetală), 1 lingură rasă de matcha, 1 jumătate de linguriță de curcuma pudră, un vârf de linguriță de piper măcinat fin, un vârf de linguriță de pudră de ghimbir, 1 linguriță de miere.
 • Se amestecă totul foarte bine și se păstrează în termos până la servire. Înainte de servire, de agită bine termosul.

3. Infuzie de mentă, lămâie și flori de rodie

O bogație de culoare și arome, această infuzie este ideală pentru energie. Menta oferă prospețime, lămâia aportă vitamina C iar florile de rodie ajută la oxigenarea sângelui.

Cum se prepară:

 • Într-un ibric se adaugă o cană generoasă de apă.
 • Când începe să fiarbă adăugăm frunzele de mentă (proaspătă sau uscată) și florile de rodie uscate. Se pot cumpăra din magazilele de tip plafar sau magazinele turcești.
 • Se fierbe totul 10 minute, apoi se adaugă 2-3 felii de lămâie cu tot cu coajă, se oprește focul și se lasă la infuzat 10 minute, acoperit.
 • Se adaugă miere, zahăr sau alt tip de îndulcitor după gust.
 • Se servește cald.
print