În lumea culinară există cel puţin două certitudini: că fiecare cultură culinară naţională are propria sa pâine şi reţetă de chiftele din carne. Pentru că tocătura de carne oferă o mare libertate de exprimare, în funcţie de ingredientele şi imaginaţia fiecăruia. Gustoase şi economice, iubitoare de variate sosuri şi garnituri, chiftelele sunt binevenite la orice masă.
A propune o reţetă universală de chiftele ar însemna să ultragiezi milioanele de gospodine ale acestei ţări, fiecare cu reţeta ei; astfel încât, mai jos, veţi găsi doar o reţetă de bază a acestui preparat atât de popular.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Chifteluțe suedeze. [/readalso]
Reţetă: Chiftele din carne
Ingrediente:
- 1 kilogram de carne (porc, vită sau amestec)
- 1 ceapă mare
- 100 grame făină
- 150 grame de miez de pâine
- 1 cană supă de carne (vită sau pui)
- 6 căţei de usturoi
- 2 ouă mari
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1-2 linguri mărar tocat ( opţional)
- sare
- piper
- grăsime pentru prăjire
Preparare:
- Stropiţi pâinea cu supă de carnea, lăsaţi-o să absoarbă puţină supă (cât număraţi până la 5) şi stoarceţi bine.
- Treceţi carnea, împreună cu pâinea, de două ori prin maşina de tocat.
[note]Dacă folosiți carne gata tocată, frământaţi-o doar bine cu pâinea.[/note] - Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi ceapa şi pisaţi usturoiul.
- Rumeniţi uşor ceapa în două linguri de ulei.
- Amestecaţi carnea cu ceapa, usturoiul pisat, ouăle, verdeaţa tocată, o linguriţă de sare şi un vârf de cuţit de piper. Frământaţi bine amestecul.
- Luaţi cu o linguriţă din amestec şi formaţi chifteluţe de formă rotundă sau plată.
[note]Puteţi face chiftelele mai mari sau mai mici în funcţie de gusturile dumneavoastră, însă dimensiunea lor va influenţa direct timpul, temperatura, modalitatea de prăjire și numărul de chiftele obținute. [/note] - Treceţi chiftelele prin făină. Îndepărtaţi excesul de făină.
[warning]Făina va face chiftelele crocante la suprafaţă. Surplusul de făină trebuie îndepărtat deoarece se va arde.[/warning] - Prăjiţi chiftelele în grăsime încinsă, la temperatură medie.
[tip]Cele mai gustoase chiftele sunt cele prăjite într-un amestec egal de ulei cu untură de porc.[/tip] - Scoateţi chiftelele cu o spumieră pe un șervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime.
Timp de pregătire: 25 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porții: aproximativ 35 chiftele
Chiftelele se servesc calde sau reci, cu diverse garnituri şi sosuri, în sandvişuri sau ca gustări.
[tip]Dacă vă plac chftelele mai moi şi mai pufoase, puteţi aduga 1/2 linguriţă de bicarbonat în amestecul de carne.[/tip]
CU IES CHIFTELUTELE TALE?
Bune, evident! Dar e o reteta de baza, pe care o poti adapta cum vrei tu.
Foarte bune arata minunat.
Buna
Eu le pun si morcov ras. Si de ani buni nu le mai prajesc in tigaie, ci la cuptor, in tava pe care in prealabil am pus hartie de copt (de cele mai multe ori nici nu le mai dau prin faina, ma gandesc ca sunt mai sanatoase asa…si ies crocante oricum…iar ca in cuptor iese grasimea din ele, nu mai intra aia din uleiul si untura din tigaie etc.). In plus, nu se mai face asa mult miros in casa si nici nu mai e de spalat o tigaie soioasa la final (ci doar de strans hartia de copt si de aruncat la cosul de gunoi!). Si se fac si multe chiftelute o data! (mie imi intra toate in 2 ture de cuptor)
Foarte buna reteta. Mie mi-au iesit 48 chiftelute la dimensiunea celor din imagine. Nu le-am dat in faina, ci in pesmet.
Comments are closed.