Salata de boeuf este cu siguranţă cea mai apreciată gustare rece românească, omniprezentă pe mesele festive şi în special în zilele de sărbătoare. În ciuda numelui său cu rezonanţe francofone, salata de boeuf (vită, în franceză) nu este o reţetă franţuzească.

Salata de boeuf a apărut la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, ca o  adaptare locală a salatei  inventate de Lucien Olivier la restaurantul Hermitage din Moscova, cunoscută sub numele de salată rusească sau à la russe. Spre deosebire de salata din Rusia care reprezintă un amestec de legume (cartofi, mazăre, morcovi, etc) cu o maioneză fină, salata de boeuf conţine, aşa după cum îi spune numele, carne de vită. În anii de sărăcie ai comunismului, carnea de vită a fost înlocuită cu carne de pui şi chiar parizer. Chiar şi astăzi, multe gospodine folosesc carne de pui pentru a prepara această reţetă.

Reţetă: Salată de boeuf

Ingrediente:

  • 800 grame rasol de vită
  • 1 ceapă
  • 2 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 sfert de rădăcină de ţelină
  • 1 borcan mare de mazăre (820 grame)
  • 4-6 castraveţi muraţi şi/sau gogoşari în oţet
  • 400 ml maioneza
  • 1 lingură muştar
  • 1 lingură frunze de mărar tocat (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Puneţi la fiert, într-o oală cu apă, bucata de carne şi ceapa curăţată, întreagă; spumiţi şi fierbeţi la foc domol carnea.
  2. Curăţaţi cartofii, morcovii, ţelina.
  3. Când carnea este aproape fiartă, adăugaţi legumele întregi (curăţate și spălate) în oală.
  4. După ce carnea şi legumele au fiert, scoateţi-le şi lăsaţi-le la răcit. Aruncaţi ceapa fiartă.
  5. Tăiaţi cubuleţe carnea, morcovii, ţelina, pătrunjelul, castraveții muraţi. Amestecați toate legumele tăiate într-un vas adânc cu mazărea – scursă de apa din conservă.
  6. Săraţi şi piperaţi după gust.
  7. Adăugaţi 300 ml de maioneză şi lingura de muştar. Dacă vă place mărarul, adăugați și mărarul tocat.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute

Porții: 12-16

Nu turnaţi maioneza decât după ce legumele s-au răcit, deoarece se va topi.

Aranjaţi salata pe un platou, finisaţi-o cu restul de maioneză întinsă cu ajutorul unei spatule şi decoraţi-o cu fâşii de morcov tăiat julienne, fâşii de gogoşar şi/sau castravete şi frunzuliţe de pătrunjel.

Salata de boeuf se păstrează şi se  consumă rece.

Salata de boeuf este foarte de versatilă de la gospodărie la gospodărie – există variante cu mai mulți cartofi, cu rădăcină de păstârnac, cu mai mulți castraveți murați sau gogoșari, cu adaos mai mare de muștar, cu albuș fiert de ou, cu alte tipuri de carne slabă (pui, găină, curcan) etc.
Persoanele cu un nivel al colesterolului ridicat, femeile însărcinate şi copiii trebuie să consume cu moderaţie salata de boeuf sau deloc din cauza conținutui mare de ouă.
Salata a la russe se prepară în acelaşi fel, însă fără carne.

9 Comentarii

  1. cu pardonul de rigoare ca nu va invat eu pe voi..
    dar, la salata asta daca ai pus mazare nu mai iese asa buna.
    parca toata salata are gust de… mazare.
    parerea mea, si desigur gusturile nu se discuta, prea mult. 🙂

  2. aaaa – mazarea face toti banii! 🙂 adevarul e ca preparatele astea “traditionale” sunt pline de amintiri – eu una imi amintesc cum furam mazare din borcan inainte sa o toarna maica-mea in salata si doamne, ce buna era!!! parca atunci descopeream pentru prima oara in viata mea mazarea! ca sa nu mai zic de faza cu ornatul! ma dispera sa tai tot felul de legume si sa scriu LA MULTI ANI, CRACIUN FERICIT si alte urari in functie de eveniment. Cea mai tare urare a fost DUMINICA FRUMOASA (m-am chinuit nespus ca sunt luuungi cuvintele astea) cand mama ne-a facut o surpriza si ne-a facut salata asa, intr-o duminica oarecare. …. ce vremuri ! 🙂

  3. foarte frumos Liliana :)si eu imi aduc aminte de copilarie… eu eram disperata dupa gogosarii pe care ma punea mama sa ii tai:)) iar cartofii mi se lipeau de degete:)) uram lucrul asta…tare-as vrea sa pot intoarce timpul inapoi… sa ma puna mama sa fac ceva… sau sa o am langa mine… va pup fetelor…. merg la cumparaturi sa-mi iau sa fac salata de boeuf …

  4. Categoric fara mazare sau, cel mult, in cantitate mai mica.
    Mai multi morcovi si castraveti.(in saramura nu in otet sunt mai buni).
    maioneza putin acrisoara cu zeama de lamaie ii da o savoare aparte.
    Bine-nteles, totul tine de gusturi. Nu se spune degeaba “ca la mama acasa”. Cum ai fost invatat de mic.
    Poate stiti povestea: doi tineri casatoriti. Sotului nu-i placea nicicum laptele cu care il servea sotia. Degeaba a schimbat sotia “producatorul”,”sursa”,degeaba. Intr-o zi, cu multa treaba pe cap, a uitat laptele pe foc si l-a afumat. Disperata ca oricum nu-i placea sotului laptele asa cum il pregatea ea si neavand timp sa mai cumpere altul, i l-a servit asa afumat. Reactia sotului: “in sfarsit lapte asa cum facea mama”.

  5. a la rousse e fara carne, boeuf e cu carne.. si daca e boeuf, tre’ sa fie vita. la cita carne intra intr-o salata, n-am fost niciodata nevoiti sa inlocuim cu pui… sau cu ton.
    ceea ce a creat Olivier era cu totul altceva, se numea “vanat in aspic” si era o opera de arta culinara. Continea potarnichi, cozi de creveti… morcovii au intrat in salata cind au inlocuit pulpa de creveti, care era prea scumpa, iar mazarea a inlocuit caperele
    eu inca n-am vazut in viata mea o salata bouef sau a la rousse fara mazare!
    Daca vreti sa cititi intreaga istorie..
    http://gazetaromaneasca.com/component/content/article/56-gastronomie/1510-istoria-salatei-boeuf.html

  6. Dragilor, apelez cu placere la site-ul vostru pe care il apreciez. Permiteti-mi a va transmite iritarea de a vedea repetata mai cu seama intr-un site de specialitate, a greselii foarte comune : “salata a la rousse” care inseamna :salata cum o face roscata….cam fara sens, ce ziceti ?
    Se cheama “salata a la russe” pentru ca reteta este ruseasca, cum o fac rusii.
    O greseala comuna este confuzia traditionala intre “serbet” (s cu sedila) si “sorbet”. Pentru explicatii a se cauta in DEX. In rest raman admiratorul dvs.

  7. Nostalgia trecutului de care ni se aduce periodic aminte nu-mi mai ingaduie sa tac: “anii de sărăcie ai comunismului”? Nu vi se pare ca Romania a saracit si mai mult dupa ce s-a incheiat “epoca de aur”? Si ca saraceste pe zi ce trece? De ce? Pentru ca azi nu se mai fura ca in trecut ci se talhareste pur si simplu!

    Ca sa ne mai descretim fruntile iata:

    “Cele 7 minuni ale comunismului ceausist”

    1. Toata lumea avea de lucru.
    2. Desi toata lumea avea de lucru, nimeni nu muncea.
    3. Desi nimeni nu muncea, planul se facea cu peste 100%.
    4. Desi planul se facea cu peste 100%, nu gaseai nimic de cumparat.
    5. Desi nu gaseai nimic de cumparat, toata lumea avea de toate.
    6. Desi toata lumea avea de toate, toti furau.
    7. Desi toti furau, niciodata nu lipsea nimic.

Adaugă un comentariu: