O reţetă clasică, care dă de fapt numele îngheţatei, aşa cum o regăsim în limba engleză (ice cream), adică o cremă de vanilie îngheţată, pe care o poate prepara oricine acasă. Şi dacă nu avem maşină de îngheţată?! Da, chiar şi dacă nu avem maşină de îngheţată. Pentru că îngheţata s-a născut înaintea maşinii.

Ni s-a pus de foarte multe ori întrebarea, cum e posibil să faci o îngheţată decentă, fără o maşină de îngheţată, o ustensilă relativ scumpă şi nu la îndemâna oricui. Pentru a vedea cum se poate face asta, trebuie să vedem care e compoziţia fizică a îngheţatei şi ce o diferă, de exemplu, de o bucată de gheaţă. Aşa cum îi spune numele, va trebui să obţinem  o cremă îngheţată dar care să rămână cremă, adică fără cristale de gheaţă în textura finală, iar pentru a obţine asta avem nevoie de un proces de congelare ceva mai diferit, fie în procesul iniţial de preparare fie pe parcurs.

La modul clasic, îngheţata se face prin îngheţarea treptată a cremei într-un vas metalic scufundat şi acoperit pe margini cu gheaţă presărată cu sare. Adică exact pe dos faţă de un bain-marie unde vasul e înconjurat de aburi. Pur şi simplu punem crema într-un lighean metalic aşezat în altul cu gheaţă (presărată cu sare) şi amestecăm crema trecând-o cât mai des pe pereţii îngheţaţi pentru a îngheţa-o treptat, evitând astfel formarea cristalelor de gheaţă. Cealaltă metodă, presupune puţin mai multă răbdare dar e chiar mai simplă şi constă în îngheţarea cremei şi ruperea cristalelor de gheaţă pe măsură ce se formează, aşa cum o să vedem mai jos.

Reţetă: Îngheţată de vanilie

Ingrediente:

  • 1 păstaie de vanilie
  • 300 ml lapte gras
  • 300 ml smântână dulce grasă ( minim 26-28% grăsime)
  • 100 grame zahăr
  • 4 gălbenuşuri de ou
  • 1 vârf de cuţit de sare (opţional)

Preparare:

  1. Defaceţi păstaia de vanilie cu un cuţit pe lungime.
  2. Cu dosul unui cuţit răzuiţi seminţele de pe interiorul păstăilor şi puneţi-le într-o crăticioară împreună cu laptele, smântâna şi jumătăţile de păstăi curăţate de seminţe (o să extragem la maxim aroma lor).
  3. Puneţi la fiert la foc mediu (4 pentru plitele electrice sau cu inducţie sau la jumătate pentru plite cu gaz) crăticioara.
  4. Când e pe punctul de a fierbe, acoperiţi crăticioara, opriţi focul şi lăsaţi la infuzat pentru minim 20 de minute.
  5. În paralel, frecaţi gălbenuşurile cu zahărul până obţineţi o cremă albă, consistentă.
  6. Îndepărtaţi resturile de păstaie de vanilie şi adăugaţi treptat amestecul răcorit peste gălbenuşurile frecate cu zahăr.
  7. Puneţi la foc mic amestecul obţinut amestecând constant până când crema s-a legat într-o budincă uşoară.
  8. Răcoriţi crema şi puneţi-o într-o cutie cu capac etanş. Dacă nu aveţi prea mult spaţiu (aveţi un congelator mic sau ladă frigorifică mică), folosiţi o pungă încăpătoare cu zip-lock.
  9. Introduceţi cutia sau punga la congelator pentru 6 ore.
  10. Scoateţi cutia şi amestecaţi viguros cu o furculiţă. Dacă amestecul e în pungă, presaţi uşor crema îngheţată cu un sucitor sau sticlă de vin goală. Scopul e de a rupe cristalele de gheaţă.
  11. Puneţi din nou la rece amestecul pentru minim 4 ore. Repetaţi procesul rupere a cristalelor de gheaţă. (Timpul poate varia în funcţie de congelator dar procesul e acelaşi)
  12. Dacă e cazul, repetaţi procesul din nou.
  13. Îngheţata este gata când la final obţineţi un amestec cremos, totalmente lipsit de cristale de gheaţă.

 

Timp de pregătire: 50 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 6

print