Ok, ok, recunoaştem, cuvântul terci nu e cel mai apetisant termen din limba română, dar, deocamdată, nu există altul care să traducă englezescul porridge. Sau nu-l cunoaştem noi. Pe de altă parte suntem conştienţi că nu există în cultura noastră obiceiul de a mânca terci la micul dejun…Sau e tocmai pe dos?! Pentru că de fapt mămăliga, orezul sau grişul cu lapte nu sunt altceva decât terciuri în accepţiunea largă a cuvântului, adică cereale fierte în apă sau lapte. Că fugii de ovăz sunt o prezenţă relativ nouă în farfuriile noastre, asta e altă poveste pe care o să o dezvoltăm mai jos în acestă reţetă de terci de ovăz.

De ce un terci din fulgi de ovăz? Pentru că e simplu, ieftin, bun şi sănătos să adaugi în alimentaţia ta acest tip de cereale cu o minimă procesare. Fulgii de ovăz au dovedita calitate de a scădea colesterolul rău şi de a aduce un plus necesar de fibre în digestie. Pentru a beneficia de toate aceste calităţi trebuie să alegi fulgi de ovăz natur, fără adaos de zahăr, arome sau coloranţi (oricât de anostă ar fi culoarea lor).

Preparare? E la fel de complicat ca şi un griş cu lapte. Doar că ceva mai simplu. Aşa că îl poate prepara şi un copil de clasa a IV-a.

Terciul de ovăz se poate prepara cu lapte, doar cu apă sau cu cantităţi egale de lapte şi apă. Personal, am descoperit că cel mai potrivit lichid e laptele semidegresat, are un continut redus de grăsimi şi previne riscul de ardere sau afumare. Dacă din anumite considerente nu vreţi sau nu puteţi consuma lapte de vacă, recomandăm înlocuirea lui cu unul vegetal. Cel mai interesant, în opinia noastră, e cel din migdale.

Notă: Se poate pregăti terciul şi fără foc, lăsând pur şi simplu la hidratat, peste noapte, fulgii de ovăz în lapte, în frigider. Pentru un plus de consistenţă, adăugaţi în amestec şi o linguriţă de seminţe de chia.

Reţetă: Terci de ovăz cu fructe

Ingrediente:

 • 1 cană de fulgi de ovăz
 • 1 cană de lapte
 • 2 linguriţe de zahăr
 • 1 vârf de cuţit de sare
 • 1 praf de scorţişoară pudră (opţional)
 • fructe la alegere

Preparare:

 1. Puneţi la fiert într-o crăticioară mică laptele împreună cu fulgii de ovăz.
 2. Fierbeţi la foc mic, amestecând constant, aşteptând ca fulgii de ovăz să se hidrateze şi lichidul să scadă. Atenţie! Cu cât laptele e mai gras cu atât mai mare va fi riscul de lipire şi afumare al terciului.
 3. Adăugaţi sarea, zahărul şi scorţişoara.
 4. Când amestecul are consistenţa unei mămăligi moi, luaţi-l de pe foc. Dacă e prea uscat, mai adăugaţi lichid, dacă e prea moale, mai fierbeţi.
 5. Turnaţi în două pahare şi, după ce se răcoreşte puţin, decoraţi-l cu fructe la alegere (kiwi, mandarine sau portocale, mere, banane, afine, căpşuni, etc.), nuci şi seminţe.
 6. Se serveşte cald, la temperatura camerei sau chiar rece.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 5 minute

Porţii: 2

 

 

print