Minestrone face parte din categoria mâncărurilor care pot defini un popor. Dacă privești adânc într-un bol de minestrone, descoperi trecutul Italiei, perioadele ei de glorie și decădere, geografia și economia ei. Pentru că minestrone face parte din cultura culinară autentică a Italiei, din cucina povera, bucătăria de zi cu zi a italianului de rând.

Nu există o rețetă strictă a acestei supă care, în italiană, înseamnă generic supă mare – minestra (supă) + sufixul one (pentru augmentiv). Limba italiană folosește trei cuvinte pentru a nuanța compoziția lor. Zuppa (pentru supele ușoare de roșii sau pește), minestra (pentru supele de legume) și minestrone pentru acest etalon culinar italian.

Compoziția unui minestrone variază în funcție de anotimp și regiune, și reunește cam toate legumele de sezon plus o mână de orez sau paste pentru un plus de consistență și o lingură de parmezan, fiind de cele mai multe ori o mâncare în sine și fel unic pe masă.

Porții: 6

Timp de preparare: 50 de minute (dacă fasolea este înmuiată)

minestrone Ingrediente:

  • 200 grame de fasole albă, înmuiată peste noapte în apă rece
  • 200 grame morcovi
  • 200 grame de cartofi
  • 150 grame nap galben
  • 150 grame  rădăcină de țelină
  • 150 grame fasole verde
  • 100 grame paste scurte
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 căței de usturoi
  • 250 grame dovleac galben
  • 1 conservă (400 grame) de roșii tocate în bulion (sau cherry)
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 foaie de dafin
  • 3 boabe de enibahar zdrobite
  • 4 linguri de busuioc proaspăt, rupt
  • 1 linguriță frunze proaspete de cimbru
  • 60 grame parmezan proaspăt ras
  • sare și piper

Preparare:

  1. Curățați și porționați legumele. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt. Morcovii, cartofii, țelina, napul și dovleacul te taie cubulețe mici. Dacă folosiți paste lungi, rupeți-le.
  2. Într-o cratiță adâncă încingeți uleiul și sotați ușor ceapa și usturoiul timp de 3-4 minute până devin sticloase.
  3. Adăugați fasolea albă și doi litri de apă. Acoperiți și fierbeți la foc mic 30 de minute.
  4. Adăugați roșiile cu tot cu sucul din conservă, pasta de toate, morcovii, napii, țelina și dovleacul. Puneți în cratiță foaia de dafin, cimbrul și ienibaharul zdrobit. Acoperiți și lăsați să fiarbă încă 20 de minute.
  5. Adăugați cartofii și fasolea verde și lăsați să fiarbă încă 15 minute.
  6. Adăugați pastele și mai fierbeți alte 10 minute sau până când fasolea este fiartă.
  7. Adăugați frunzele de busuioc zdrobite, asezonați cu sare și piper.

Ciorba se toarnă în boluri și se servește imediat, fierbinte, cu parmezan ras deasupra și o felie de pâine neagră lângă.

Pentru un plus de gust, adăugați în prima etapă a preparării, alături de ceapă și usturoi, 100 de grame de bacon tăiat cubulețe
Minestrone este mai gustos dacă în loc de apă folosii 2 litri de supă de legume

1 comentariu

Adaugă un comentariu: