Dacă în timpul carantinei ai învăţat cum să faci maia naturală şi să coci pâinea în casă, e timpul să trecem acum la reţete de vară, proaspete şi uşoare, pentru că ne aşteaptă zile foarte călduroase în acest an. Pe lângă sucuri proaspete, salate şi supe reci, se pot face feluri de mâncare uşoare şi la grătar, cuptor sau la wok. Bucătăria asiatică este o excelentă sursă de inspiraţie când vine vorba de reţete pentru zilele fierbinţi de vară: poţi alege dintr-o multitudine de salate vegetariene, stir-fry de carne şi legume, supe sau curry.

Reţeta aleasă de noi este una de frigărui de legume la grătar cu un sos pe bază de alune. Sosul este versatil şi se poate servi şi la frigărui de carne sau la pacheţele de primăvară, atât varianta prăjită cât şi cea crudă, în foaie de orez. În funcţie de ce legume alegi poţi face chiar frigărui de legume crude, fără să le mai treci pe la grătar, mai ales dacă le marinezi mai bine înainte.

Reţetă: Frigărui de legume la grătar cu sos de alune

Ingrediente:

  • 2 ardei graşi
  • 2 cepe
  • 2 dovlecei mici
  • 6 roşii cherry
  • 1 morcov
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguriţe de zahăr brun
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 vârf de linguriţă de sare
  • 100 grame alune prăjite, fără sare
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • 150 ml lapte de cocos pentru gătit (gras)
  • 1 ceapă mică, albă
  • zeama de la o lămâie
  • fulgi de ardei iute (opţional)
  • ulei pentru uns grătarul

Preparare:

  1. Pregătim beţele de frigărui: se pun la înmuiat 30 de minute pentru a nu lua foc pe grătar.
  2. Spălăm bine legumele şi le tăiem în cuburi sau rondele astfel încât să le putem pune pe frigărui şi să aibă cam aceeaşi mărime pentru a se găti uniform.
  3. Roşiile cherry le lăsăm întregi. Dacă nu aveţi roşii cherry, puteţi folosi sferturi de roşii tari, fără multă zeamă. Sau le puteţi înlocui cu alte legume (vinete, de exemplu).
  4. Ideal, pentru a obţine frigărui interesante, puteţi folosi legume de diverse culori. Cei doi ardei graşi pot fi unul roşu şi unul galben, la fel şi dovleceii, unul verde, unul galben. La fel puteţi proceda şi cu ceapa: să folosiţi ceapă albă şi ceapă roşie.
  5. Formăm frigăruile, alternând legumele pe beţe. Lăsaţi suficient loc la bază pentru a le putea manipula mai uşor.
  6. Într-un castron amestecaţi sosul de soia cu un căţel de usturoi bine pisat, cu o linguriţă de zahăr brun, un pic de sare şi piper.
  7. Turnaţi marinada peste frigărui şi lăsaţi-le la marinat minim jumătate de oră. Scoateţi-le de la marinat şi păstraţi zeama care rămâne.
  8. Aprindeţi grătarul după ce se termină timpul de marinare.
  9. Între timp, pregătiţi sosul de alune.
  10. Într-o tigaie adângă încingeţi uleiul şi prăjiţi bine ceapa mică albă, tăiată mărunt.
  11. Adăugaţi zeama care a rămas de la legume, alunele tocate mărunt, un căţel de usturoi pisat bine, 1 linguriţă de zahăr şi amestecaţi.
  12. Adăugaţi laptele de cocos şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 2-3 minute.
  13. Adăugaţi zeama de lămâie şi sare dacă e cazul. Dacă vă place picant, adăugaţi fulgii de ardei iute.
  14. Puneţi frigăruile pe grătarul bine uns şi lăsaţi-le să se rumenească bine pe toate părţile.
  15. Serviţi sosul alături de frigărui.

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 4

print

1 comentariu

  1. Foarte interesanta reteta si este asa usoara, am incercat-o si a iesit un deliciu. Nu am avut lapte de cocos dar am folosit lapte mai gras. Sunt sigura ca daca foloseam lapte de cocos ar fi iesit si mai delicios dar chiar si asa a iesit delicios.

Comments are closed.