O reţetă numai bună pentru zilele reci, cu condimente şi mai puţin folositul la noi, cartoful dulce. Cartoful dulce este excelent pentru a prepara reţete de supe creme, tocăniţe sau garnituri, fiind un înlocuitor al cartofului pe care îl folosim uneori în exces. Combinaţia de cartof dulce cu năut este excelentă, bogată în proteine vegetale ceea ce este important fiindcă este o reţetă de post, fără carne. Chiar dacă tocăniţele ne dau mai mult de lucru decât alt tip de reţete – reţete de paste, de exemplu – sunt foarte hrănitoare şi complexe din punct de vedere nutriţional.
Dar dacă nu vă place cartoful dulce sau nu aveţi la îndemână, îl puteţi înlocui cu cartofi normali.
Reţetă: Tocaniţă marocană de cartof dulce şi năut
Ingrediente:
- 500 grame de cartof dulce
- 400 grame de năut fiert
- 1 pumn de frunze de spanac proaspăt sau frunze de mangold
- 1 ceapă mică
- 2 căţei de usturoi
- 250 ml de sos de roşii
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 vârf de linguriţă de pudră de ghimbir
- 1 vârf de linguriţă de nuşcoară măcinată
- 1 vârf de linguriţă de scorţişoară măcinată
- 1 vârf de linguriţă de cuişoare măcinate
- 1 linguriţă de sare
- 1 linguriţă de coajă de lămâie rasă
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriţă de curcuma pudră
Preparare:
- Curăţăm cartofii dulci, ceapa şi usturoiul.
- Tăiem cartofii cuburi, ceapa şi usturoiul le tocăm fin.
- Spălăm frunzele de spanac sau de mangold.
- Încingem uleiul într-o cratiţă încăpătoare.
- Adăugăm cunurile de cartofi şi îi prăjim la foc mic 4-5 minute, amestecând din când în când.
- Adăugăm ceapa şi, după 2-3 minute, usturoiul.
- Adăugăm condimentele: curcuma, ghimbirul, nuşcoara, cuişoarele, scorţişoara şi coaja de lămâie.
- Adăugăm sosul de roşii şi jumătate de cană de apă (sau supă de legume, dacă aveţi). Apa trebuie să acopere cartofii.
- Adăugăm sarea. Dacă folosiţi supă în loc de apă, reduceţi cantitatea de sare.
- Acoperim şi lăsăm să fiarbă la foc mic 10-12 minute (mai puţin dacă folosiţi cartofi normali).
- Verificăm dacă sunt aproape fierţi cartofii dulci cu ajutorul unei furculiţe.
- Adăugăm năutul fiert. Dacă folosiţi năut din conservă, scurgeţi toată apa şi spălaţi năutul bine.
- Adăugăm frunzele de spanac sau de mangold. În cazul în care folosiţi frunze de mangold, tăiaţi-le mare.
- Amestecăm bine, adăugăm sucul de lămâie şi oprim focul.
- Gustăm de sare şi dacă este necesar se mai poate adăuga la servire. Nu uitaţi că sucul de lămâie accentuează gustul aşa că nu exageraţi cu sarea.
- Se serveşte imediat cu pâine sau orez.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porţii: 3