Omleta cu avocado şi ceapă este o reţetă populară în Israel unde ouăle sunt preferate la micul dejun iar avocado este un produs de care localnicii sunt foarte mândri. De fapt, majoritatea fructelor de avocado care ajung la noi în ţară sunt importate chiar din Israel, cel mai apropiat producător. Poate suna straniu cuvântul avocado, pentru ceva ce noi percepem mai degrabă asociat cu gusturi sărate, în special cu somon şi fructe de mare, dar în ţara de origine, Mexicul, avocado se serveşte atât sărat cât şi dulce, deoportivă crud, marinat sau gătit. În plus, chiar dacă îi lipseşte dulceaţa cu care ne-au obişnuit fructele, avocado e şi el unul.

Există multe modalităţi de cum se mănâncă un avocado, iar pentru majoritatea noastră el e exclusiv crud. Dar avocado e mult mai versatil de atât. Îl poţi folosi simplu, zdrobit cu fuculiţa pe o felie de pâine prăjită, stropit cu ulei de măsline şi lămâie sau îl poţi utiliza în loc de maioneză, bine frecat cu ulei şi puţin oţet, într-o salată orientală sau într-o salată de paste cu legume, îl poţi combina cu cacao şi miere într-o bundincă de ciocolată crudă sau servi într-o salată de ouă. Nu există limite, pentru că avocado nu are un gust extraordinar de puternic, ci doar multe grăsimi sănătoase care îi dau o cremozitate aparte fuctului ajuns la maturitate. Chiar şi în omleta israeliană cu ceapă, avocado substituie untul, un produs folosit cu precauţie în bucătăria locală kosher (nu în această reţetă), care interzice combinarea lactatelor cu produsele din carne.

Reţetă: Omletă cu avocado şi ceapă

Ingrediente:

  • 2 ouă mari
  • 1 avocado de dimensiune medie, cremos
  • 1 ardei iute, fără seminţe (opţional)
  • 1 ceapă mică
  • câteva frunze de spanac (opţional)
  • 2 linguri de ulei (preferabil de măsline)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  2. Curătaţi avocado şi tăiaţi-l felii groase.
  3. Scoateţi seminţele din ardeiul iute şi tocaţi-l fin.
  4. Spargeţi cele două ouă într-o farfurie, adăugaţi un vârf de cuţit de sare şi bateţi-le bine cu furculiţa pentru a le omogeniza. Pentru o omletă mai pufoasă puteţi adăuga 2 linguri de apă minerală, rece.
  5. Încingeţi uleiul într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu. Una specială pentru căltite ar fi perfectă.
  6. Când tigaia s-a încălzit adăugaţi ouăle. Mişcaţi tigaia astfel încât ouăle să să se distribuie uniform pe fundul ei, ca o clătită.
  7. Când ouăle încep să se coaguleze, adăugaţi pe toată suprafaţa ei ceapa, avocado, ardeiul iute şi, opţional, câteva frunze de spanac sau pătrunjel.
  8. Când “clătita” s-a legat bine, îndoiţi-o în două sau rulaţi-o cu grijă şi mai lăsaţi-o pe foc încă un minut. Aveţi grijă să nu se ardă.
  9. Serviţi omleta fierbinte cu salată de roşii.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 5 minute

Porţii: 1

print