Pasta alla Norma este o reţetă clasică a Siciliei, simplă şi gustoasă, o reţetă vegetariană excelentă pentru orice anotimp. Ca multe din reţetele clasice există multe variante şi dezbateri despre ce se poate şi ce nu se poate adăuga, dar chiar şi aşa rămâne o reţetă excelentă, cremoasă şi interesantă chiar dacă nu atât de des întâlnită pe meniurile restaurantelor italieneşti de la noi. O veţi întâni însă în multe dintre cărţile de bucate şi în emisiuni TV, de la Jamie Oliver la Yotam Ottolenghi.

De obicei, pasta alla Norma se face cu macaroni sau rigatoni, dar noi am ales varianta cu paste integrale lungi, cu spaghete. Mai bogate în fibră, pastele integrale sunt excelente pentru aproapte toate tipurile de sosuri de paste, dar şi pentru reţetele mai uscate, fără mult sos.

Reţetă: Pasta alla Norma

Ingrediente:

 • 400 grame de spaghete integrale
 • 2 vinete mijlocii
 • 1 conservă de roşii (ideal este să fie San Marzano)
 • 2 căţei de usturoi
 • ulei de măsline extra virgin
 • busuioc şi oregano uscat
 • ricotta salata (brânză ricotta sărată)
 • 1 vârf de linguriţă de sare

Preparare:

 1. Spălaţi vinetele şi tăiaţile în cuburi de 2 cm (dacă nu vă place coaja, le puteţi curăţa).
 2. Puneţi cuburile de vinete într-un castron şi presăraţi cu sare. Lăsaţi-le să “transpire” 10 minute într-o sită pentru a elimina excesul de lichid şi amăreala.
 3. Curăţaţi căţeii de usturoi şi tocaţi-i mărut.
 4. Într-o tigaie adâncă adăugaţi o lingură de ulei de măsline şi sotaţi usturoiul puţin, până începe să se înmoaie. Nu trebuie să îşi schimbe culoarea.
 5. Adăugaţi roşiile din conservă. Dacă sunt roşii întregi, tocaţi-le înainte.
 6. Fierbeţi sosul la foc mic un sfert de oră până începe să se îngroaşe, amestecând din când în când pentru a nu se lipi. Adăugaţi oregano uscat şi sare după gust.
 7. Scurgeţi bine cuburile de vinete şi prăjiţi-le în altă tigaie în ulei de măsline (4-5 linguri) până se înmoaie. Scoateţi-le pe şervet de hârtie pentru a elimina excesul de ulei pentru că vinetele absorb mult ulei.
 8. Într-o oală adâncă fierbeţi pastele în apă cu sare 10 minute (sau cât scrie producătorul pe pachet). Pastele se fierb al dente.
 9. Scurgeţi pastele de apă şi adăugaţi-le peste sosul de roşii în tigaia adâncă. Adăugaţi şi cuburile de vinete prăjite şi amestecaţi uşor pentru a încorpora toate ingredientele.
 10. Serviţi în farfurii de paste cu bucăţi de ricotta sărată (se poate înlocui cu caş sărat sau chiar cu telemea).
 11. Chiar la sfârşit adăugaţi frunze de busuioc proaspăt, piper şi sare după gust (dacă mai aveţi nevoie).

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 4

print