Tabasco este denumirea comercială (marcă înregistrată) a sosului foarte iute produs de compania McIlhenny din USA (Luisiana). Deși originar din Mexic, acest sos este produs de McIlhenny încă de pe vremea Războiului Civil și a ajuns să fie menționat ca ingredient în alte sosuri renumite ce se comercializează în toată lumea.

Sosul Tabasco este produs din ardei iuți (Capiscum frutescens, varianta tabasco), oțet și sare. Această variantă de ardei iuți poartă numele unui stat din Mexic (Tabasco), dar sunt cultivați pe teritoriul SUA special pentru producerea acestui sos. Nu se prea găsesc de cumpărat pentru consum.

Gustul său iute-acrișor al sosului Tabaco (acest sos este considerat condiment) dă gust multor mâncăruri, dar și unor cocktailuri – Bloody Mary fiind cel mai popular. Sosul tabasco se folosește la sandvișuri, salate, burgeri, stridii, paste, hot dogs, fripturi iuți (costițe de porc, aripioare de pui etc), la cartofi prăjiți lângă ketchup și multe altele.
Pentru cei cărora le plac mâncărurile picante, tabasco este nelipsit de pe masă și se combină cu aproape orice.

Sosul Tabasco se comercializează în majoritatea supermarketurilor (varianta de 50 ml). Are un termen de garanție de 5 ani.

print
SHARE
Articole anterioareSos remoulade
Următoarele articoleMinestrone

3 Comentarii

  1. da, e super bun pe omlete. si mie imi place la nebunie sosul asta. il tin langa sare si piper. imi place sa il pun si pe clatite sarate.

Comments are closed.