Satay e numele generic al celor mai populare frigărui orientale. Originare din Java – Indonezia – satay s-au extins în toată regiunea Asiei Pacificului, din Malaysia (Malaezia) şi Singapore până în Thailanda şi Vietnam. Marinate într-un sos gros, ce are la bază lapte de cocos aromat, satay-ul de pui sunt cele mai cunoscute versiuni ale acestei gustări populare pe străzile Orientului. Deşi marinata pentru satay diferă de la ţară la ţară, pasiunea pentru ele este unanim şi egal împărtăşită peste tot.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră (plus 2 pentru marinare)

Ingrediente:

  • 800 g file de piept de pui
  • 6 căţei de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 2 linguri zeamă de lămâie verde (limetă)
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de sos de peşte
  • 3 linguri de ulei
  • 1 tulpină de lemon grass zdrobită şi  tocată mărunt (sau 1 lingura  pudră de lemon grass)
  • 2 linguri unt de arahide (sau pastă de soia)
  • 100 ml lapte de cocos
  • 1 lingură de sos chilli

Preparare:

  1. Tăiaţi  pieptul de pui în fâşii subţiri de aproximativ 1 centimetru grosime.
  2. Faceţi o marinată din restul ingredientelor combinate într-un bol.
  3. Amestecaţi carnea de pui cu marinata şi introduceţi-o la frigider pentru minim 2 ore.
  4. Până se marinează carnea, pregătiţi  beţişoarele pentru frigărui introducându-le în apă rece, pentru minim 30 de minute.
  5. Scoateţi carnea de la rece şi înşiraţi câte 1-2 bucăţele de carne, pe lungime, pe fiecare frigăruie.
  6. Rumeniţi frigăruile pe toate părţile, de preferat pe un grătar cu cărbune, la foc iute.

Satay-ul de pui se serveşte cu diverse sosuri dulci-acrişoare sau picante, majoritatea pe bază de unt de arahide, cu garnitură de orez sau alături de bucăţele răcoritoare de castravete şi daikon (ridiche japoneză).

[note] Spre deosebire de frigăruile cu care suntem noi obişnuiţi, în mod tradiţional, carnea se poziţionează chiar în vârful bețișorului de frigăruie. În acest fel, se poate consuma ușor pe stradă.[/note]

print