Ce mare brânză e să faci o salată de roşii cu caş dulce? Păi nici nu e. Căci nu e “salata noastră caprese”, ca să parafrazez o reclamă la apă minerală. Sunt doar bucăţi untoase de caş dulce ce se topesc în gură, amestecate cu roşii care-au văzut soarele la faţă, şi miros ca atare, şi un strop de gust dat de uleiul de măsline şi un presărat de oregano, aşa,  pentru nărav grecesc.

Se mai găseşte caş dulce prin pieţele din România, asediate de telemeaua importată din Bulgaria. O găsiţi la ţăranii din mărginimile Sibiului. Dacă mergeţi în pieţe o să-i recunoaşteţi sigur după  pălăriile mici uitate în vârful capului.

Dar şi mai bine e să nu-i vedeţi pe ei, ci doar femeile lor, mai zdravene la trup şi mai sfătoase decât ei. Că dacă le vedeţi femeile în pieţe, venite să vândă caş şi urdă şi să-şi cumpere năframe noi ori să-şi pună dinţi de aur, atunci musai bărbatul îi pe munte, la stână, să nu le strice slugile brânza.

Porţii: 1

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

  • 1 roşie mare, frumoasă şi coaptă
  • 150 grame de caş dulce de oaie
  • 1 lingură de ulei de măsline extravergine
  • 1 linguriţă rasă de oregano uscat

Preparare:

  1. Spălaţi roşia şi, cu ajutorul unui cuţit ascuţit şi cu vârf subţire, tăiaţi-i capacul – partea de sus de la tulpină – astfel încât să obţineţi o suprafaţă dreaptă şi să vă permită să scoateţi mijlocul mai lemnos al roşiei. Procedaţi la fel ca şi cu cotorul verzei pentru a scoate mijlocul sub formă conică.
  2. Tăiaţi roşia felii rotunde, potrivit de mari. Procedaţi la fel cu caşul pe care îl tăiaţi în felii pătrate.
  3. Pe o farfurie de servire, intercalaţi o felie de roşie cu una de caş.
  4. Turnaţi peste compoziţie uleiul de măsline şi presăraţi oregano.

Salata de roşii cu caş dulce se serveşte imediat, eventual cu o felie de pâine proaspătă, de casă, prăjită sau nu.

print

1 comentariu

Comments are closed.