Caș dulce

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Cașul dulce este o brânză din lapte închegat și scurs de zer. Se poate produce din lapte de vacă, de oaie sau de capră. Se comercializează proaspăt la raionul de brânzeturi vărsate din supermarketuri sau în piețele agro-alimentare.

Caşul dulce, proaspăt şi crud, este punctul de plecare în procesul de fabricare al brânzeturilor, prima literă din abecedarul acestora. Pentru că din caş dulce se obţine mai apoi caşcavalul, telemeaua, brânza frământată (de burduf), diverse tipuri de brânzeturi cu mucegai prin depozitarea în spaţii corespunzătoare, şi se poate prepara chiar şi mozzarella.

Porţii: 420-440 grame (pentru lapte de vacă cu 4-4,2% grăsime)

Timp de preparare: 80 de minute (plus 6 ore)

Ingrediente:

  • 5 litri lapte crud de vacă, bivoliţă, oaie sau capră
  • 2-3 linguri cheag

Preparare:

  1. Strecuraţi laptele de eventuale impurităţi şi insecte într-o oală, preferabil din inox.
  2. Încălziţi laptele la 30-35 de grade la foc mic.
    Laptele proaspăt muls are în medie 38 de grade Celsius şi nu mai trebuie încălzit.

    Dacă nu aveţi termometru, puteţi verifica temperatura laptelui cu degetul. Laptele trebuie să fie călduţ, puţin peste temeratura camerei.

    Laptele încălzit prea mult (peste 45 de grade) sau fiert se va steriliza şi îşi va pierde fermenţii care contribuie la coagulare.
  3. Opriţi focul.
  4. Adăugaţi cheagul, amestecaţi şi acoperiţi.
  5. Lăsaţi laptele să se închege 40-60 de minute.
  6. Pregătiţi un strecurător şi o pânză de tifon curată, împăturită în 4, peste un vas suficient de mare cât să preia zerul scurs.
  7. “Tăiaţi” laptele închegat cu un cuțit, o lingură sau spumieră.
  8. Adăugaţi laptele închegat în strecurătoarea cu tifon (vezi video).
  9. Strângeţi tifonul pentru a scurge tot zerul.
  10. Acoperiţi şi lăsaţi la scurs între 4 şi 6 ore, în funcţie de cât de uscat doriţi să fie caşul.

Caşul dulce se păstrează la rece, acoperit pentru a nu se usca, timp de câteva zile.

Dacă preparați cantitați mai mari, puteți da ce formă doriți cașului:  pentru un caş rotund, puteţi agăţa tifonul deasupra chiuvetei din bucătărie, legat de ţeava de la robinet, iar pentru una pătrată puteţi presa caşul într-o formă dreptunghiulară între două funduri de lemn. 

Ți-a plăcut? Dă mai departe!EmailFacebookTwitterPinterestGoogle+StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

24 Răspunsuri la “Caș dulce”

  1. Elena Toma

    Foarte bun prezentarea. Dar, am o nelamurire: unde mai gasesti acum cheag? Inainte se gasea, ambalat in sticle, in magazine, dar n-am mai vazut de ceva vreme. Si nu ai facut nici o precizare privind folosirea zerului rezultat la unele retete. As vrea sa stiu in ce retete l-ai folosit, poate ma inspir, in afara de cele pe care le stiu eu. Sau poate nu l-ai folosit?

    Reply
  2. cevabun

    @Elena, ai dreptate. Sincer, strict zerul rezultat de la aceasta reteta nu a fost folosit decat la hranirea a doi caini :) Dar zerul se poate folosi la inchegarea unui alt lapte, la marinarea crevetilor (30-120 de minute) sau, daca mai adaugi o lingura de unt, poti face un balmos(balmus), o mamaliga de stana grasa, aromata, care se consuma cu iaurt sau smantana rece.
    Cheagul, asa cum ziceam si in glosar, se gaseste pe langa piete. Natural, din intestine animale, mai rar. Dar se gaseste sintetic si vegetal. Il gasesti in piete. E cam 1 leu un plic de granule care, dizolvate in apa, incheaga 100 litri de lapte.
    Alti inlocuitori poti gasi aici: http://www.cevabun.ro/cheagul/

    Reply
  3. Brindusa

    Am cautat cheag si n-am gasit (in Bucuresti). M apoate ajuta cineva cu un loc de unde sa cumpar :D

    Mi-a placut prezentarea voastra.

    Reply
  4. cevabun

    @Brandusa, noi am luat ultimul cheag de la piata din Voluntari (eram/suntem convinsi ca se gaseste si in Obor). Oricum, daca nu gasesti si e o urgenta, da-ne adresa pe mail si iti trimitem un plic de cheag prin curier. :)

    Reply
  5. Elena Toma

    Oh, o sa incerc in Obor, pentru ca ma interesa cheg natural. Din celelalte variante date ca posibilitate de inchegare, le-am folosit pe toate, dar casul bun iese cu cheag natural. Am incercat si cu zer de la cultura de kefir, dar a iesit ceva gen ricotta. De asta intrebam unde ai gasit cheag. Multumesc de sugestiile privind folosirea zerului!

    Reply
  6. Maan

    la o farmacie veterinara din hala de la Obor. 14 lei 1 l de cheag.

    Reply
  7. Mioritza

    si eu am gasit cheag la plic in piata din voluntari cu 1 leu plicul

    un plic e pentru 250 ml de cheag care ajunge foarte mult timp pentru ca la branza de mai sus se pun doar cateva lingurite

    Reply
  8. waldo

    salutare la toata lumea
    Bravo pt prezentarea intresanta
    Cine pate sa-mi spuna daca in afara Romaniei respectiv Frantza se poate gasi ceva asemanator chagului sintetic sau vegetal si sub ce denumire
    Personal nu am facut niciodata cas si sincer sa va spun am o pofta nebuna sa incerc sa fac mai ales ca nu mi sa parut asa de complicat
    Cashul nu se gaseste aici chiar daca Frantza este tara branzeturilor
    Va multumesc anticipat pt ajutor

    Reply
  9. cevabun.ro

    Waldo, cheagul in franceza poarta numele de “présure” si din cate stim noi se gaseste in farmacii sau poti incerca online – http://www.inakis.fr/la-boutique-econologique/presure_liquide_pour_fromages_et_lait_caille_-_25_ml.html

    Sa ne spui cum a iesit :).

    Reply
  10. Waldo

    Va multumesc mult pt ajutor
    Maine ma duc direct la farmacie sa intreb si apoi ma duk sa bat pe la toate portile stanilor din regiune dupa lapte………..
    Va tin la curent de calitatea rezultatului si apoi de ce nu,va trimit o bucatatzika sa gustatzi……..O sa moara francezii de invidie
    Merci mult inca o data
    Avezti grija de voi si de site(asa mai putem sa gustam si noi bunatatzurile romanesti)

    Reply
  11. corcodel

    Calciul lactic, cumva poate fi folosit ca si cheag?

    Reply
  12. cevabun

    @corcodel, da, calciul lactic, cel care se comercializeaza si in farmacii, e un agent de coagulare care poate inlocui cheagul.

    Reply
  13. Cristina

    Din 5 litri de lapte cate grame de cas ies ? Nu am cheag, dar am calciu lactic. Cate pastile ar fi necesare pentru 1 litru de lapte ? Multumesc anticipat.

    Reply
  14. cevabun

    Din cinci litri de lapte ies cam 420-440 grame. Calciul lactic se adauga pisat, cate 8 pastile/litru. La cantitati mai mari puteti calcula doar 6/litru. Dumneavoastra ar fi suficient sa adaugati aproximativ 30 de pastile in laptele fierbinte.

    Reply
  15. Bordianu Viorica

    incercati si varianta asta .Dupa ce terminat inchegarea laptelui ,procedati astfel: sectionati marunt cu o spatula ,de sus pana jos tot laptele inchegat, ,pe mai multe directii.Totul se face cu vasul pe foc ,la maxim.Amestecati cu o spatula si adunati incet ,pana obtine-ti branza ca pe o minge.Este usor.Fierbeti acest gogoloi timp de 10-15 min.(indemanarea o prinzi dupa mai multe exersari,)Dupa ce considerati ca acest gogoloi este omogen , adica sta lipit si poate fi rostogolit in zerul firbinte, il presati de marginea vasului pentru a scoate zerul.IN final ,cu o strecuratoare ,(nu cu mainile,caci te oparesti) scoate-ti gogoloioul (nu am gasit alt sinonim),in alt vas ,lasati-l sa se raceasca pana puteti sa il lucrati cu mana.Acum ,sarati,framantati sarati ,framantati gustati ,si cand considerati ca are gust ,puneti in forma.Daca , ai imaginatie , gasesti forma. Dupa ce s-a mai scurs zerul, 2-3 zile ,ne uitam la el,sau trei,pana capata o culoare galbuie.Dupa ce gustati si va placut, chemati prietenii.
    Am uitat.Dupa ce ati scos gogoloil de branza din zer ,zerul,se fierbe ,pana incepe sa se ‘umfle’(,precum laptele).Inacel moment, in functie ,de cantitatea de zer,dar si dupa expierenta,se toarna 1 ,2 ,sau trei linguri de otet U

    Reply
  16. flori

    care lapte de prin supermarket e bun de facut cas ? cu lapte praf merge sau lapte praf in amestec cu lapte dulce ? msc

    Reply
  17. Irina

    Exista vreun alt tip de branza asemanatoare casului facuta in alte tari? daca da, cum se cheama?

    Reply
  18. OnLine

    Salut
    Cautam pe net cata branza iese dintr-un litru de lapte, am intrebat si o cunostinta, si am inteles ca iese cam 250-300 grame de branza. Iarna laptele e mai gras, vara animalutele beau mai multa apa.
    M-am gandit sa las raspunsul si aici. Cu bine.

    Reply
  19. petru

    cu otet nu merge?

    Reply
  20. petru

    bunicu a facut cas cu otet.Dar nu stiu cum. Ma puteti ajuta

    Reply
    • ceva bun

      Merge şi cu oţet. Oţetul, la fel ca orice alt acid, brânzeşte laptele. Înlocuiţi cheagul cu oţet alb de 9%.

      Reply
  21. Fane

    eu am folosit lamaie :D
    2 lamai mari la 4 litri de lapte.

    Reply

Lasă un comentariu