Specialitate românească răspândită în toată ţara şi desăvărşită în Delta Dunării, peştele – de regulă, caras sau crap – prăjit în crustă de mălai are o dulceaţă aparte şi o textură crocantă. Lesne de făcut şi de către cei mai neexperimentaţi bucătari, peştele fript în mălai are totuşi câteva secrete pe care oamenii Deltei le ştiu cel mai bine.

Porţii: 6

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • 2,5-3 kilograme de caras sau crap
  • 200 grame mălai
  • 500-600 ml ulei, pentru prăjit
  • 2 linguri de sare

pentru servire:

  • mămăligă pripită (moale)
  • mujdei de usturoi
  • ciuşcă (ardei iute, bulgăresc, mai lung, mai răsucit şi mai puţin aprig)

Preparare:

  1. Curăţaţi peştele de solzi.
  2. Îndepărtaţi capetele şi intestinele.
  3. Tăiaţi peştele mai mic în 2, pe lungime, sau cel mare în felii transversale (pe secţiune), groase de 2 degete.
  4. Spălaţi bine peştele de sânge.
  5. Lăsaţi peştele să se scurgă de apă, pe o scândură sau fund de lemn.
  6. Încingeţi într-o tigaie ulei de 2 degete.
  7. Adăugaţi în ulei 1 linguriţă de sare şi amestecaţi bine să se dizolve.
    [tip]Folosind trucul de mai sus, peştele îşi va lua singur sare şi uleiul nu va avea tendiţa de a “sări” din vas.[/tip]
  8. Treceţi peştele zvântat de apă, dar nu prea uscat, prin mălai.
  9. Puneţi peştele la fript, cu pielea în sus. În acest fel, pielea nu se va lipi/rupe.
  10. Frigeţi peştele la foc mediu, pe ambele părţi.
  11. Scoateţi peştele şi lăsaţi-l la scurs.
    [note]Înlocuiţi uleiul care a ars cu ulei proaspăt.[/note]

Peştele fript în crustă de mălai se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, cu mămăligă, mujdei şi ciuşcă.

print

1 comentariu

  1. Apropo de secrete, acest peste, prajit mai “crocant” este nemaipomenit daca este “inecat” pentru o juma’ de ora intr-o zeama de mujdei de usturoi (fierbeti cam 1l de apa, si cand e calduta, adaugati o ligura de otet, si inca una de ulei, putina sare si usturoi pisat, vreo 4-5 catei). Desigur ca otetul poate fi inlocuit cu sucul de lamaie, iar zeama de mujdei poate fi sarata mai tare si iese saramura, si se poate adauga si ciusca – ardei iute bucati mici. De obicei, vasul cu peste in saramura se acopera cu un capac si se lasa putin. Ah, eram sa uit….se serveste cu mamaliga si branza de oaie.

Comments are closed.