Mai apropiat ca gust şi culoare (în varietatea lui portocalie) de dovleac decât de cartof, în ciuda numelui, cartoful dulce nu este nici măcar înrudit cu cartoful ci cu “rochiţa rândunicii”, din a cărei familie face parte. Însă, în ciuda numelui “dulce”, se pretează mai degrabă la preparate sărate decât dulci, cum este şi această reţetă de cartof dulce, ideală în sezonul rece.

Ce face special acest preparat, spre deosebire de alte reţete de supă cremă de legume, este faptul că tuberculul de cartof dulce nu este fiert ci copt în prelabil, pentru a intensifica gustul şi cremozitatea preparatului final.

Notă: Pentru  păstra o culoare frumoasă a preparatului final e indicat ca în procesul de coacere a cartofului acesta să fie acoperit pentru a-şi păstra o culoare uniformă.

Reţetă: Supă cremă de cartof dulce copt

Ingrediente:

  • 3 cartofi dulci (aproximativ 1 kilogram), preferabil cu miez portocaliu
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 500 ml supă de legume sau pui
  • 200 grame iaurt grecesc (sau smântână)
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă rasă de nucşoară măcinată
  • sare
  • piper
  • seminţe pentru decor

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Curăţaţi cartoful dulce tăiaţi-l cubuleţe potrivite (pentru a nu se oxida, se păstrează în apă rece)
  3. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi ceapa în 4.
  4. Puneţi cartofii (fără apă) într-o tavă împreună cu ceapa şi usturoiul. Stropiţi totul cu uleiul şi asezonaţi cu sare şi piper.
  5. Acoperiţi etanş tava cu folie de aluminiu şi introduceţi la cuptor pentru 45 de minute.
  6. După ce cartoful, ceapa şi usturoiul sunt gătite, puneţi-le toate într-un blender (sau într-o oală dacă folosiţi un blender de mână) împreună cu uleiul rămas în tavă, supa de legume, iaurtul, nuşcoara şi zeama de lămâie.
  7. Pasaţi până obţineţi o cremă fină.
  8. Încălziţi cream înainte de servire.
  9. Asezonaţi cu sare şi piper.
  10. Decoraţi cu seminţe la servire.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porţii: 8

print

Adaugă un comentariu: