Excelente ca bază sau garnitură pentru preparatele culinare, rapid şi uşor de preparat, pastele făinoase , proaspete sau uscate, au câteva reguli simple dar foarte importante pentru a fi fierte corespunzător.

Pastele şi fierberea lor se împarte în două categorii distincte:

A. Pastele uscate ( simple sau umplute)

B. Pastele proaspete (simple sau umplute)

[note]Sfaturile de mai jos sunt aplicabile pastelor europene. În cazul pastelor asiatice, în special al celor din orez, regulile de fierbere diferă, unele paste fiind fierte foarte puţin, iar altele doar opărite câteva zeci de secunde.[/note]

Fierberea pastelor uscate

  1. Puneţi la fiert apă cu puţină sare într-un vas adânc. Pentru fiecare 100 grame de paste uscate se foloseşte 1 litru de apă şi 1 linguriţă rasă de sare. Exemplu: pentru 500 grame de paste uscate se folosesc 5 litri de apă şi 5 linguriţe rase de sare. Opţional, în apa pusă la fiert puteţi adăuga 1-2 linguri ulei. Apa nu trebuie să depăşească 2/3 din volumul vasului.
  2. Când apa clocoteşte, adăugaţi pastele şi reduceţi focul la mic spre mediu. Aveţi grijă ca pastele să fie cât mai repede acoperite cu lichid pentru a fierbe uniform. Dacă este cazul, în special în cazul pastelor lungi, împingeţi pastele cu o lingură de lemn.
  3. Amestecaţi uşor de 2-3 ori pentru preveni lipirea pastelor.
  4. În mod normal, pastele se fierb conform instrucţiunile de pe pachet, între 7 şi 12 minute, în funcţie de grosimea lor.
    [tip]Păstraţi 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea.[/tip]
  5. Puneţi o strecurătoare în  chiuvetă şi strecuraţi pastele.
  6. Scuturaţi pastele şi utilizaţi-le după cum doriţi.

[tip]Bucătarii italieni recomandă fierberea pastelor uscate al dente.[/tip]

Fierberea pastelor proaspete

  1. Puneţi la fiert apă cu puţină sare într-un vas adânc. Pentru fiecare 100 grame de paste crude se foloseşte 1 litru de apă şi 1 linguriţă rasă de sare.  Apa nu trebuie să depăşească 2/3 din volumul vasului.
  2. Când apa clocoteşte, adăugaţi pastele şi reduceţi focul la mic spre mediu.
  3. Amestecaţi uşor de 2-3 ori pentru preveni lipirea pastelor.
  4. Pastele se fierb conform instrucţiunile de pe pachet (dacă sunt cumpărate), între 3 şi 6 minute, în funcţie de grosimea lor.
    [tip]Păstraţi 100-150 ml din apa în care au fiert pastele pentru a lega sosul folosit cu ea.[/tip]
  5. Strecuraţi pastele într-o strecurătoare aşezată în chiuvetă.

Folosiţi pastele  pentru reţetele dumneavoastră, ca bază sau garnitură.

[warning]Pastele proaspete nu se fierb niciodată al dente.[/warning]

[note]Pastele, uscate sau proaspete, nu se spală cu apă recere după fierbere. Excepţie fac pastele folosite pentru salate.[/note]

[tip]Când folosiţi cantităţi mari de paste şi le serviţi în mai multe etape, le puteţi fierbe din timp, să le amestecaţi cu ulei de măsline pentru a preveni lipirea şi să le păstraţi la rece până în momentul servirii. Înainte de servire e suficient să le scufundaţi în apă fierbinte cu tot cu strecurătoare pentru 30 de secunde.[/tip]

print