OK… Sună bine, veţi spune (probabil), dar ce înseamnă spaghete cu sos românesc?! Ei bine… Un sos cu caracteristici dragi românului, care reuneşte ingrediente cunoscute puse într-o formă nou: un sos de paste. Şi acum, trageţi aer în piept, deoarece e vorba de mici şi muştar…. Acum sună un pic cam ciudat. Recunoaştem. Dar, înainte de a fi lapidaţi pentru o asemenea erezie, să facem o mică recapitulare a modului în care am ajuns aici…

În primul rând, aşa cum au fost definiţi ei de-a lungul vremii, micii nu sunt altceva decât nişte cârnăciori fără piele, gătiţi la grătar (cel mai adesea) sau tigaie. Stabilit fiind faptul că micii sunt în esenţă nişte cârnaţi, reamintim că unul dintre felurile de paste clasice ale bucătăriei din regiunea italiană Umbria este Pasta alla Norcina, după numele localităţi Norcia. Iar ingredientul de bază este umplutura de cârnaţi. Chiar dacă faimoasele spaghetti cu chiftele din desenele Doamna şi Vagabondul sunt o invenţie care a devenit populară în SUA mai ales datorită lor, carnea tocată aromată din cârnaţi este o bază cum nu se poate mai bună pentru a face un sos pentru paste. Ca o mică paranteză reamintim că sosul Bolognese are la bază carne tocată şi că versiunea albă (fără roşii dar cu smântână dulce) a acestui ragu este cea care ne aduce aproape de reţeta noastră de astăzi.

Notă: În general carnea pentru cârnaţi este folosită în sosurile de paste pentru că este gata tocată şi aromată, la fel ca în cazul micilor care însă, din cauza conţinutului mare de usturoi, trebuie “diluaţi” pentru o proporţie adecvată unui sos de paste. Pentru aceast sos puteţi folosi amestecul favorit de mici de casă sau pastă de mici din comerţ, dar recomandăm un amestec de vită-porc în locul unuia de miel care are un gust mult prea pregnant.

Reţetă: Spaghete cu sos românesc

Ingrediente:

 • 400 grame de spaghete sau alte paste lungi
 • 4 mici (a câte 80 grame bucata)
 • 1 ceapă mică
 • 2 linguri de ulei
 • 300 ml smântână dulce
 • 100 ml vin alb sec
 • 2 linguriţe de muştar dulce (poate fi şi cu hrean)
 • 2 linguri de mărar tocat
 • piper negru proaspăt măcinat
 • caşcaval tare, ras

Preparare:

 1. Fierbeţi pastele al dente conform instrucţiunilor de pe capac şi păstraţi 4 linguri din apa în care au fiert.
 2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa fin.
 3. Rupeţi micii în bucăţi sau desfaceţi-i cu ajutorul unei linguri.
 4. Încingeţi uleiul şi sotaţi ceapa la foc mic până devine sticloasă şi moale, fără să se prăjească.
 5. Adăugaţi carnea desfăcută şi rumeniţi-o uşor.
 6. Stingeţi cu vinul alb.
 7. Adăugaţi pastele fierte amestecând continuu.
 8. Amestecaţi smântâna dulce cu muştarul şi cele 4 linguri de apă în care au fiert pastele şi adăugaţi-o peste paste în tigaie.
 9. Amestecaţi bine până când sosul se leagă şi aderă bine la paste, fără să fie excesiv de uscate.
 10. Serviţi spaghetele cu piper proaspăt măcinat, mărar tocat şi caşcaval ras.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 4

print