Salmorejo este o gustare rece, de vară, originară din Cordoba (salmorejo cordobés). Înrudit cu gazpacho, o altă specialitate andaluză, salmorejo se deosebeşte totuşi de mai cunoscuta sa surată prin lista redusă a ingredientelor: roşii, pâine, oţet, ulei şi usturoi. Mulţumim pentru inspiraţie  prietenului nostru andaluz Alberto dela Torre, autorul blogului El fogón de la Perla Gris. O minunată gustare vegetariană/de post. Gracias, Alberto!

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente:

  • 1,3 kilograme de roşii bine coapte
  • 1 căţel de usturoi
  • 1/2 ceapă mică
  • 2 linguri oţet
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200 grame pâine veche
  • 3 linguri sfeclă roşie gătită (fiartă, coaptă sau din borcan) – opţional
  • 2 ouă fierte, tari
  • 2 felii jamon (sau alt jambon/şuncă)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Tăiaţi roşiile cubuleţe şi treceţi-le printr-o sită, pentru a scăpa de coji şi seminţe.
  2. Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
  3. Pasaţi ceapa, usturoiul, pâinea, uleiul şi oţetul împreună cu piureul de roşii.
  4. Asezonaţi cu sare şi piper.
  5. Opţional, amestecaţi jumătate din cantitatea obţinută cu sfeclă roşie.
  6.  Dacă nu ţineţi post, serviţi salmorejo în farfurii joase, cu ou fiert şi jamon tocat deasupra.

Salmorejo se serveşte întotdeauna rece.

print

5 Comentarii

    • Daca te bagi in seama doar ca sa te bagi e clar. Nu toata lumea are bani de jamon. Si apoi e facuta de un spaniol, din cate imi dau seama. Dar romanul s-a nascut MasterCHef.

    • Atât oul fiert cât și jamonul sunt recomandate la servire; așa cum am specificat la punctul 6, acestea nu se servesc în cazul în care doriți un fel de post sau vegetarian 🙂

Comments are closed.