Gazpacho andaluz

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Emblemă a Andaluziei – cea mai mare şi mai sudică regiune a Spaniei – gazpacho este o supă rece, de legume, menită să stingă arşiţa verilor încinse de vânturile africane. Compoziţia şi gustul său, lipsa oricărui tratament termic, fac din gazpacho o salată lichidă recomandabilă în orice cură de slăbire.

Încercaţi să scoateţi într-o sâmbătă de august, după prânz, un bol de gazpacho aburit, de la frigider, şi musafirii vă vor iubi de îndată.

Vezi și rețeta de Tocană andaluză din coadă de vită (Rabo de toro). 

Reţetă: Gazpacho andaluz

gazpacho

Ingrediente:

  • 250 grame castraveţi verzi
  • 250 grame ardei gras
  • 200 grame ceapă
  • 1 kilogram roşii bine coapte
  • 2 căţei de usturoi
  • 150 grame pâine albă uscată
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 linguri de oţet din vin alb
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare şi piper alb

Preparare:

  1. Pâinea se taie felii şi se pune la înmuiat în apă rece.
  2. Legumele se spală şi se curăţă de coajă.
  3. Din fiecare sort se opresc deoparte una-două felii de legume, tăiate cubuleţe mici, împreună cu una-două linguriţe de ceapă tăiată fin.
  4. Legumele rămase se taie cuburi şi se amestecă cu pâinea înmuiată şi scursă de apă.
  5. Se mixează cu ajutorul unui mixer cu cuţit.
  6. Piureul rezultat se amestecă bine cu pasta de tomate, usturoiul pisat, uleiul şi oţetul.
  7. Se potriveşte gustul cu sare şi piper măcinat şi se lasă la rece în frigider pentru minim o jumătate de oră.
  8. Gazpacho se serveşte rece, cu crutoane de pâine, cu cubuleţele de legume păstrate alături şi, opţional, cu câteva cubuleţe de jambon.

Timp de pregătire: 30 minute

Porții: 6

În cazul în care compoziţia este prea legată, se mai subţiază cu supă rece sau suc de roşii.

Câteva cubuleţe de măr verde – preferabil Golden – presărate peste supa dumneavoastră vor da un efect deosebit.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

10 Responses to “Gazpacho andaluz”

  1. Larisa

    Am lucrat o perioada intr-un restaurant cochet din Cadiz Spania si pot sa spun ca este extraordinar de delicios si se consuma in cantitati foarte mari tocmai datorita gustului extraodinar pe care il are! Vi-l recomand cu incredere!

    Reply
  2. Isabela

    noi tocmai plecam in spania in concediu! e frumos in cadiz? merita sa mergem?

    Reply
  3. alberto

    por supuesto que merece la pena, isabela.cadiz es muy bonito

    Reply
  4. alberto

    piper alb? Ummm…eso no me suena, Gabi, es una version nueva?

    Reply
  5. cevabun

    @Izabela
    Cadizul e interesant. Probabil nu la fel de frumos ca alte orase ale Spaniei dar este cel mai vechi al Europei. In plus, 39 de kilometri de plaja sunt un argument solid.

    @Alberto
    Nueva, nueva, Alberto. Cand te arzi cu otet balsamic sufli si in piperul negru. Daca intelegi ce vreau sa zic :)

    Reply
  6. Anto

    Hahaha! Buna asta cu otetul balsamic!

    Reply
  7. debbi

    incepe sezonul de gazpacho – da

    Reply
  8. liliana

    eu locuiesc de 10 ani in spania si stiu ca dupa ce ai bagat totul la mixter se strecoara…prin sita, ce ramane in sita se arunca….caci de multe ori…chiar daca ai pus apa multa….pulpa aia alunecand pe gat nu e prea grozava….

    Reply
  9. Gazzzzzpacho | In joaca

    […] care m-au inspirat pot fi citite aici şi la Alison’s Trials. Reţeta mea combină cele două abordări. Am preferat mai puţin […]

    Reply

Leave a Reply