Pentru noi, românii, vinetele sunt legume efemere şi cu o  utilitate nedrept de redusă. Sunt amare, au o culoare nepotrivită aşa că, una peste alta, nu prea le vedem rostul. Puţine bucătării din lumea asta folosesc vinetele atât de limitat şi neimaginativ cum o facem noi. Salată de vinete, zacuscă, poate câteva felii de vinete pane şi, dacă facem un efort, musaca de vinete.

Toate se iartă, însă, în zilele de vară în care blocurile îşi dorm tihnite somnul de prânz şi scările sunt inundate de mirosul vinetelor coapte uşor, pe marginea aragazului, care sminteşte trecătorii. Aşa începe o salată de vinete.

Porţii: 6

Timp de preparare: 1 oră

vinete23 Ingrediente:

  • 6 vinete mici
  • 1 ceapă albă
  • sare și piper alb

pentru varianta de salată de vinete cu maioneză

  • 2 linguri de maioneza

pentru varianta de salată de vinete cu roșii

  • 4 roșii bine coapte
  • 4 linguri de ulei

Preparare:

  1. Se coc vinetele pe toate părțile la foc mediu, în funcție de mărimea lor (între 20 și 40 de minute). Vinetele coapte au o crustă exterioară, sunt moi în interior și tind să lase zeamă. Dacă vecinii dau târcoale pe lângă ușă, înseamnă ca s-au făcut.
  2. Se curăță cât mai repede de coajă și se lasă la scurs. Pentru a le curăța mai ușor, folosiți un bol cu apă rece în care să vă înmuiați degetele. Când le puneți la scurs, folosiți fie un strecurător, fie un fund de lemn pe care să îl înclinați puțin.
  3. Se toacă vinetele după ce s-au răcorit. Trebuie să obțineți o pastă; folosiți un satâr de lemn pentru a nu zdrobi semințele (nu folosiți blenderul sau robotul tocmai din această cauză – dacă zdrobiți semințele, vinetele vor fi amare).
  4. Se pune paste de vinete într-un bol încăpător și se adaugă ceapa albă tocată cât mai fin.
  5. Pentru varianta cu maioneză – adăugați maioneza treptat (vinetele trebuie să fie reci) și se asesonează cu sare și piper alb, după gust. Cantitatea de maioneză poate diferi în funcție de preferințe; dacă doriți o pastă mai moale și mai tartinabilă, puteți mări cantitatea de maioneză.
  6. Pentru varianta cu roșii  – se scot miezul din roșii și se pasează și se strecoară pulpa. Se adaugă peste pasta de vinete ulei și se amestecă treptat pentru a obține o pastă cremoasă (așa cum amestecați la maioneză). Se adaugă pulpa de roșii, sare și piper alb după gust.


Salata de vinete se servește rece cu felii de pâine proaspătă sau prăjită. Este mai gustoasă dacă a stat la rece 2 ore.

[tip]Alegeţi vinetele mici sau medii de dimensiuni apropiate pentru a se coace uniform şi în acelaşi timp[/tip]

[tip]După ce aţi copt vinetele, nu le lăsaţi prea mult timp cu coajă (doar câteva minute acoperite pentru a le putea curăța mai ușor), iar după ce le-aţi curăţat, scurgeţi-le zeama. Veți evita, astfel, să fie amare.[/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.