Clasicele paste italiene nu mai sunt demult subiectul unor interpretări tradiţionaliste inflexibile ci au devenit subiect de inovaţie culinară. Ca o parantează, popularitatea pastelor s-a câştigat în New York, locul în care emigranţii italieni au cucerit America şi unde s-au inventat multe dintre pastele atribuite, în mod eronat, culturii culinare din peninsula italică.

Pastele cu vodcă şi caviar sunt o creaţie franţuzească cu rime ruseşti ce exploatează atracţia dintre cele două ingrediente care-i dau numele. Vodca şi caviarul, elemente indispensabile şi inseparabile ale luxului rusesc, însoţesc aceste paste într-un sos cremos pe bază de smântână  dulce în care se sting notele joase ale icrelor sparte între dinţi şi accentele tonice ale gustului de vodcă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 25 minute

paste-cu-vodca-si-caviar Ingrediente:

  • 4 linguri ulei de măsline
  • 3 cepe verzi tăiate subțire
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt
  • 500 gr spaghetti
  • 150 ml vodcă de bună calitate
  • 200 ml smântâna dulce, grasă
  • 90 gr caviar
  • sare și piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Fierbeți pastele al dente, în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
  2. Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă, adăugați ceapă și usturoiul și amestecați pe foc, circa 5 minute.
  3. Turnați vodca și smântâna în amestecul cu ceapă și fierbeți la foc mic, timp de 5 -€“ 8 minute.
  4. Luați sosul de vodcă de pe foc și răsturnați înăuntru jumătate din cantitatea de caviar.
  5. Scurgeti pastele și puneți-le înapoi în cratiță curată. Amestecați imediat cu sosul.

Serviți pe farfurii încălzite cu câte puțin din caviarul rămas, în mijloc.

Această rețetă se poate prepara și cu alt tip de paste, dar spaghetti și chiar spaghettini sunt mult mai potrivite cu textura fragilă a icrelor.
    printează

    Adaugă un comentariu: