Risotto nu e doar numele generic al orezului în italiană (din riso) ci un mod unic şi distinct de a-l prepara. Dens, cremos, risotto-ul nu se poate confunda nici cu orezul asiatic – uscat şi desfăcut bob cu bob – şi nici cu pilaful pentru că, în ciuda aparenţelor, sub aspectul cleios şi lipicios se ascund boabele de orez cu miez al dente.

Principala caracteristică a unui risotto este fierberea prelungită a boabelor de orez  scurt şi rotund – ArborioCarnaroli sau Vialone Nano – prin adăugarea treptată a lichidului, apă, supă sau vin.

Risotto alla milanese este garnitura perfectă a unui alt fel specific bucătăriei formate în oraşul stat medieval Milano: osso bucco. Galben, cremos şi gustos. Aşa este risotto alla milanese.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 minute


Ingrediente:

 • 2 căni de orez cu bob rotund
 • 3 căni supă de pui
 • 1 cană de apă
 • 1 ceapă mică
 • 1 linguriţă de şofran
 • 2 linguri zdravene de unt gras
 • 50 grame de parmezan ras
 • piper alb

Preparare:

 1. Se spală orezul într-o sită deasă şi se lasă să se scurgă. Se toacă ceapa fin. Se rade parmezanul. Se încălzeşte supa.
 2. Topiţi o lingură de unt într-o tigaie adâncă sau cratiţă şi adăugaţi ceapa. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi şofranul, iar după un minut şi orezul. Amestecaţi orezul continuu timp de 4-5 minute până când devine translucid. Stingeţi totul cu o  cană de apă şi una de supă fierbinte. Lăsaţi să fiarbă descoperit la foc mic.
 3. Fierbeţi orezul timp de aproximativ 20 de minute, completând treptat cu supă şi amestecând din când în când, până când orezul a fiert, este cremos dar cu miezul al dente.
 4. Adăugaţi restul de unt, parmezanul ras, puţin piper alb şi amestecaţi.

Risotto alla milanese se serveşte ca atare sau ca garnitură, întotdeauna cald.

[tip]Dacă doriţi un risotto cu un caracter mai puternic, înlocuiţi cana de apă cu una de vin alb sec.[/tip]

[tip]Este recomandabil ca orezul să se gătească chiar înainte de a fi servit deoarece prin răcire se întăreşte şi este greu de încălzit.[/tip]

[warning]Atenţie la supa de pui deoarece poate fi sărată, mai ales dacă este realizată din cuburi de concentrat. Echilibraţi-o cu apă.[/warning]

print

2 Comentarii

Comments are closed.