Borşul de putină, leac al românului şi al mâncărurilor sale, îi îndulceşte viaţa acestuia înăcrindu-i ciorbele. Fermentat natural din cereale, borşul este una dintre “acrelile” preferate ale ciorbelor româneşti. Deşi seamănă ca nume cu una dintre supele specifice Rusiei şi Ucrainei – o supă pe bază de sfeclă roşie – şi probabil îşi are originea într-un ferment de vodcă – băutură distilată din cereale –  care a dospit prea mult, borşul este probabil cel mai specific bucătăriei româneşti, deşi e diferit ca formă în Moldova faţă de Banat şi rar în Ardeal.

Porţii: 8 litri

Timp de preparare: 1 săptămână

putina-de-bors Ingrediente:

  • 1 kilogram tărâţe de grâu
  • 200 grame de mălai
  • 200 grame de huşti (tărâţe folosite de la alt borş) sau 20 g de drojdie de bere
  • 1 mână de frunze de vişin, mărar sau leuştean, verde sau uscat.

Preparare:

  1. Tărâțele de grâu se amestecă bine cu mălaiul şi cu huştile.
  2. Ingredientele de bază  se amestecă cu 0,5-1 l de apă călduţă, obţinându-se o maia care se lasă la dospit timp de 20-30 minute.
  3. Se adaugă frunzele de vişin şi/sau mărar (sau leuştean), verde sau uscat. Peste toate acestea se toarnă 9 l de apă caldă (aprox. 60°C), se acoperă vasul cu un tifon şi se lasă deoparte, la temperatura camerei, pentru una-două zile.
  4. În primele ore după preparare se amestecă de câteva ori cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit, se filtrează (se trece printr-un tifon), se pune în sticle şi se păstrează la frigider. O parte din tărâțele folosite se pot păstra pentru utilizare ulterioară. Acestea vor fi următoarele huşti.
  5. Borşul se foloseşte, de fiecare dată fierbinte, la înăcrirea ciorbelor.

[warning]Atenţie! Vasul (borcanul) în care se prepară borşul trebuie să fie foarte curat şi spălat cu mare grijă, ori de câte ori se prepară borş. Borşul se foloseşte îndeosebi la acrirea ciorbelor tradiţionale.[/warning]

[tip]Numai în cazul când nu aveţi de unde să luaţi huşti, se foloseşte drojdia de bere. Huştile se iau de la o producţie anterioară de borş şi sunt folosite ca starter pentru obţinerea unui borş de calitate, într-un timp relativ scurt. [/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.