Midiile sunt scoici de apă sărată sau dulce, cu 2 cochilii simetrice. Ușor alungite, midiile sunt de 2 tipuri: midii simple (până la 10 cm lungime) și midii păroase (mai mici și cu un smoc de fire la capăt).
Midiile se consumă, de preferință, gătite, pentru că, filtrând apa, pot reține bacterii sau alți agenți patogeni.
Midiile se vând vii, la săculeț. Când le alegeți, aveți grijă să nu miroasă și să fie perfect închise (cele ușor deschise trebuie să se închidă la atingere).
Înainte de a le pune la fiert, midiile se curăță foarte bine cu o perie aspră. Se smulge barba trăgând către balamaua scoicii (locul unde se îmbină cochilia); se curăță cochilia pentru a elimina posibilii paraziți de pe scoică – puteți folosi și un cuțit de răzuit pentru această operațiune. De asemenea, midiile trebuie păstrate corespunzător înainte de a fi gătite și de a fi clătite de nisip (se pun într-un vas cu apă curată, rece unde midiile filtrează nisipul).
La fiert, midiile bune se vor deschide. Cele care rămân închise ermetic nu se consumă!
__________________________________