Clătitele

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Clătitele sunt unul dintre cele mai rapide deserturi(sau aperitive) şi tocmai de aceea au devenit extrem de populare. Simplu de realizat, din ingrediente care se regăsesc în orice frigider, clătitele sunt un suport excelent pentru aproape orice tip de umplutură, dulce sau sărată.

Reţeta lor primară conţine apă (şi/sau lapte), ouă, făină, unt sau ulei, sare. Însă, ca orice lucru simplu, clătitele se pot complica după preferinţă. Totuşi, pentru a obţine clătite reuşite – ca formă, consistenţă şi gust – trebuie evitate excesele de orice tip.

Cea mai frecventă greşeală care se face la realizarea clătitelor este faptul că mulţi se concentrează asupra clătitei, în încercarea de a o face mai bună, în loc să atribuie această atenţie excesivă asupra umpluturii. Sfatul nostru este să faceţi exact pe dos.

Pentru că cele mai bune clătite sunt cele care respectă regulile de bază. Iar clătita umplutură aşteaptă.

Reţetă: Clatite

clatite

Ingrediente:

  • 125 grame de făină (1 pahar)
  • 2 ouă
  • 120 ml lapte (o jumătate de pahar)
  • 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
  • 30 grame unt topit (2 linguri)
  • 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
  • puţină sare (un sfert de linguriţă)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţi sarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
  2. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.
  3. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată – la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
  4. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
  5. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
  6. Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 4

 

E de preferat să nu adăugaţi decât foarte puţin zahăr în clătite, chiar şi în cazul celor destinate umpluturilor dulci, deoarece vor deveni lipicioase, se vor lipi mai uşor de tigaie şi se vor învechi mai repede. Nu exageraţi cu aromele pentru că o clătită parfumată va acoperi gustul umpluturii. 

Clătitele se umplu doar înainte de servire. Se pot păstra câteva zile în frigider – acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce – şi se reîncălzesc în microunde înainte de utilizare.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

65 Răspunsuri la “Clătitele”

  1. chelie

    bune clatite

    Reply
  2. beowulf

    hm… am sa incerc si eu reteta cu fimeia hmm per sa sa ne iese ceva

    Reply
  3. Dana

    Inca un sfat.. aluatul se lasa vreo jumatate de ora sa se odihneasca.. ies si mai bune clatitele..

    Reply
  4. cosmin

    mergea esenta de vanilie

    Reply
  5. mihai

    Pentru cate clatite e reteta?

    Reply
  6. Elyy

    Dar merge si fara lapte, eu am incercat, si fara sifon sau apa minerala.

    Pofta Buna!

    Reply
  7. elyssa

    super reteta.am facut-o chiar azi,super,super :*:*:*

    Reply
  8. alexandra

    am facut si eu clatite astazi

    miau esit 13 clatite

    Reply
    • dana

      alexandra.. miau .. adica ai mieunat.. sau ce cuvant e ala?? esit?? asta tot de tine e inventat… ?
      ce naiba ai invatat la scoala??? gramatica se mai face ??

      Reply
      • cristi

        Romania asta e plina de destepti in gura..dana…stai pe locul tau si vezi-ti de treaba

        Reply
  9. darius

    ffff bune

    Reply
  10. dan

    foarteeeeeeeee gustoase

    Reply
  11. ely

    eu am incercat sa pun uleiul in compozitie si am pus pe langa lapte apa plata
    POFTA BUNA!

    Reply
  12. mihai

    sall all..dak nu am lapte si pun apa ies mai bune..mai nasoale sau la fel ?raspundeti plzz

    Reply
  13. telu

    am facut si eu sunt fff gustoase.
    multumesc frumos pt reteta

    Reply
  14. lory

    nu mai stiu ce sa fac
    mi se lipesc clatitele , in ultimul hal
    am pus faina 2 oua , apa , esente, ulei dar mi se imoaie aluatul
    ce sa fac????? astep raspuns , va rog nu ma ocoliti

    Reply
    • cevabun

      se lipesc de tigaie? inseamna ca nu e suficient de incinsa si/sau le intoarceti prea repede. nu intelegem cum se inmaoie aluatul? e suficient de gros? ar trebui sa fie ca un lapte batut

      Reply
    • Alexandra

      Cred ca e tigaia de vina. Incearca alta tigaie.

      Reply
  15. AlecS

    eu am pus sa fac clatite dupa aceasta reteta..numai ca am dublat ingredientele .. si totusi e ceva dubios:)).. mi se pare ca e putina compozitie :-?? .. nu stiu .. vreo idee ceva… totusi vreau sa fac circa 20 de clatite:-??

    Reply
    • cevabun

      Scuze pentru raspunsul intarziat. Numarul clatitelor finale este aproximativ deoarece depinde de tigaia in care se prajesc, de polonicul care determina grosimea, etc.

      Reply
  16. raluka

    MIA ESIT FB DE BINE SUPERBA RETETA

    Reply
    • Rovana

      Chiar daca ati parasit de ani buni Romania, nu ar fi trebuit sa uitati sa scrieti si sa vorbiti corect romaneste.

      Reply
  17. Ramona

    super reteta!:X mi-au iesit fffff bune

    Reply
  18. robi

    este foarte bun!

    Reply
  19. Constantin

    Eu faceam cu tatal meu clatite in fiecare duminica si aspectu aluatului lui cu acesta este la fel deci foarte bun, dar sa stii ca mergea si niste esenta de rom sau vanilie in loc de zahar .

    Reply
  20. Daniel

    Azi clar nu am rezistat si mi-am facut clatite ! Si ca distractia sa fie si mai mare, am facut un filmulet din asta :> VOILA !

    http://www.artamoderna.net/the-choshen-one/

    Reply
  21. adrimir

    Car’ v’a sa zica in seara asta cand ajung acasa va trebui sa ma apuc de clatite fi-v-ar clatitele de ras ca tar’ mi-ati mai facut pofta! Si am sa le umplu cu gemul meu patentat (intre dinti adica!) din mere, pere si chimichurri. Pace tuturor pofticiosilor!

    Reply
  22. adrimir

    Erata. Am vrut sa spun chirimoya, chimichurri e o salsa…m-a luat saliva pe dinainte…

    Reply
  23. adrimir

    Saru’mana pentru masa! Au iesit duc’s-ar cu norocu’, papilele mele gustative mi-au jurat credinta pana la…ultima picatura. Ideea e fratilor, ca trebuie sa dublati cantitatea, asta de aici nu ajunge, zau asa. Sa fie primit!

    Reply
  24. lisa

    unde ati invatat gramatica,in grajd linga vaca?

    Reply
    • roxana

      Lisa daca taceai,filosof ramaneai!Ai scris si tu de toti banii=))Bine ca i-ai vazut pe ceilalti ca scriu incorect,tu ai scris al naibi de corect=)) “ati” legat si “linga”:-j in loc de Langa.Nu de alta dar se intelege altceva:))Linga vaci=))

      Reply
      • Ellen

        “Ati” se scrie legat aici, doamna profesoara. “A-ti” e altceva. Cat despre “linga”, intentia a fost sa scrie “lînga”, forma acceptata a cuvantului, el folosindu-se mult timp asa, inainte de schimbarea la “â” in mijlocul cuvantului. Singura greseala e aceea ca nu au fost folosite diacritice, dar stim toti ca nu se respecta regula asta atat de mult pe internet.

        Concentreaza-te pe spatiile alea dupa semnele de punctuatie si nu mai rade degeaba.

        Reply
    • Diana

      Si daca nu stiu sa scriu corect n-am voie sa-mi dau cu parerea despre reteta, hai???concentrati-va fratilor la “aluat”:))))

      Reply
    • cri

      “ati invatat” este corect.Se scrie a-ti atunci cand vrei sa spui, de exemplu:”vin la magazin pentru a-ti achita datoria”

      Reply
  25. Liviu

    Mi-am facut si eu clatite dar au iesit cam tari;
    cred ca am pus prea mult zahar. Data viitoare o sa pun zahar foarte putin si cam 5-6 linguri de ulei pentru 24 de clatite.

    Reply
  26. Cristina

    Are ceva daca fac aluatul cu mixerul in loc de tel?

    Reply
  27. Iuly shi Camy :P

    Gustos!

    Reply
  28. cosmin

    Reteta este buna, sfaturile si ele, dar de ce nu scrieti acolo ca mai trebuie omogenizat aluatul din cand in cand. Sunt curios ce nota primesc de la familie. PS. Eu in loc de ulei am folosit un pic de slanina, asta stiu de la bunica.

    Reply
  29. Eu

    E ok daca am inlocuit apa cu lapte? Si daca nu folosesc unt deloc?

    Reply
  30. nicole

    Astazi voi face si eu clatite dupa reteta incercata si de voi. E a doua oara cind incerc clatitele, sper ca a doua oara va fi mai cu noroc. Daca imi iese ceva bun, va dau reteta , e vb de clatite cu brinza si sos de smintina si iaurt:)

    Reply
  31. Gabriela

    Yumiii , ce bun !!Iubesc clătitele:)

    Reply
    • Journey to Jah

      doar ce am facut dupa reteta si au iesit delicioase, multumesc mult.

      tot timpul am avut probleme cu masa, dar de data asta au iesit toate perfect :D

      Reply
  32. cristina

    IMPORTANT!!!
    cu tigai ceramice nu merge de nici o culoare
    tot aia de tabla sau cea cu teflon vor ramane de baza, pacat ca nu mai am nici una, am crezut ca fac mare isprava, am schimbat toat tigaile, am trecut pe astea ceramice, dar de atunci… clatite bye-bye!

    Reply
    • Florin

      Am facut eu chiar ieri clatite la o tigaie ceramica. Au iesit fantastice. Faceam pana acum in teflon, dar mi-am luat o tigaie ceramica groasa, si se coc mult mai uniform, de lipit nici nu e vorba. Probabil e si noua cratita, dar mai ADERENTA e tigaia mea de teflon Tefal decat asta noua ceramica.

      Numai bine,
      Florin

      Reply
  33. mada_88

    Buna ziua!…zici ca se amesteca ouale cu faina dar nu specifici cate!

    Reply
  34. petru

    Am facut intocmai,mai putin uleiul in compozitie.Sunt bune,mai ales daca in tigaie pui putin unt in loc de ulei si le umpli cu dulceata de macese.Te lingi pe degete.Salut!

    Reply
  35. ani

    mie mi-a iesit cam subtire compozitia, am mai adaugat putina faina iar acum se odihneste (aluatul). sa vedem ce-o sa iasa…

    Reply
  36. Kitzo

    vazut,facut…iesit bun bun :)

    Reply
  37. Maria

    Mi se pare un pic ciudat că în mai multe reţete de clătite se spune să amesteci întâi ouăle cu făina, apoi să adaugi laptele. Mie îmi face cocoloaşe aluatul dacă procedez aşa. Cocoloaşe din alea iremediabile… în schimb iese foarte bine dacă bat ouăle, adaug laptele, iar apoi făina, treptat. Din câte lume se laudă pe-aici, n-a făcut nimeni cocoloaşe? :)

    Reply
    • anukka

      daca amesteci cu telul nu se fac cocoloase sau eu cel putin n-am avut pb asta
      poate daca amesteci cu lingura sa ai pb

      Reply
    • claudya

      astazi am facut si io
      si au iesit foarte bune

      Reply
  38. daniela

    Am făcut imediat da sint foarte bune dar ceva am stricat eu pt ca marginea mi-a iesit uscată însa delicioase …………..
    Mersi

    Reply
  39. prapa

    hea a a a a a a a a POTANCA

    Reply

Lasă un comentariu