Gogoşile americane – donuts (sau doughnuts) au devenit un desert de mall. Le vedem în filme şi seriale, sunt vedete pe instagram, un desert decadent pe care îl putem face şi acasă.

Sursa foto: amazon.com

Există multe reţete de gogoşi dar cele americane au ceva distinct. Sunt, de obicei, în formă de cerc cu glazură peste. Există forme metalice cu care se taie foaia de aluat care arată ca în fotografia de mai jos.

Dar există şi varianta în care gogoşile în loc să fie prăjite se bagă la cuptor şi atunci se pot face în tavă specială, fie de metal, fie de silicon.

Sursa foto: amazon.com

Dar, cum gogoşile americane seamană la formă cu papanaşii noştri le poţi face fără forme speciale, cu două pahare de mărimi diferite.

La gust, poţi alege reţeta de mai jos care este neutră şi să te joci cu glazura pe care o pui pe deasupra. Poţi alege cafea sau cafea instant, ciocolată neagră sau albă, fondant, bomboane colorate, gem, caramel, nuci, migdale sau alune. Orice ţi se pare potrivit şi îţi place ţie. Dacă găseşti cafea la preţ bun şi îţi place cafeaua, poţi adăuga 2 linguriţe de cafea instant direct în aluat. La fel poţi proceda şi cu cacao sau vanilie.

Reţetă: Reţeta de gogoşi americane

Ingrediente:

  • 250 ml lapte
  • 50 grame zahăr tos
  • 2 ouă
  • 75 grame unt fără sare
  • 480 grame de făină
  • 7 grame de drojdie uscată
  • un vârf de lingură de sare
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Preparare:

  1. Într-o crăticioară la foc mic puneţi laptele şi untul şi amestecaţi până se topeste untul.
  2. Opriţi focul şi lăsaţi să se răcorească amestecul..
  3. Într-un castron amestecaţi ingredientele uscate: jumătate din cantitatea totală de făina, drojdia, sarea şi zahărul.
  4. Bateţi lejer cele 2 ouă. Nu este nevoie să se facă spumă ci doar să fie omogenizate.
  5. Adăugaţi în castron, peste ingredientele uscate, ouăle şi amestecul de lapte cu unt.
  6. Amestecaţi cu un mixer până se omogenizează.
  7. Adăugaţi restul de făină treptat amestecând cu mixerul sau frământând cu mâna.
  8. După ce aţi încorporat toată făina, frământaţi de mână 5 minute aluatul.
  9. Acoperiţi cu folie de plastic şi lăsaţi la dospit o oră.
  10. Întindeţi aluatul cu sucitorul într-o foaie subţire şi egală de 2,5 cm. Suprafaţa trebuie să fie curată, dreaptă şi uşor pudrată cu faină.
  11. Tăiaţi gogoşile cu forma de tăiat sau cu un pahar. În mod normal o goaşă americană are 7-8 cm diametru la tăiat.
  12. Lăsaţi gogoşile tăiate la dospit încă jumătate de oră.
  13. Într-o tigaie adâncă puneţi uleiul pentru prăjit şi încălziţi-l bine. Prăjiţi gogoşile pe rând până se rumenesc, câte 2 minute pe fiecare parte.
  14. Scoateţi-le pe o farfurie tapetată cu hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
  15. După ce s-au răcorit, adăugaţi glazura dorită.

Timp de pregătire: 20 minute + 1 oră şi jumătate pentru dospire

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 12 gogoşi

print