Tortilla mexică, a nu se confunda cu cea spaniolă, care este un tip de omletă, este o lipie simplă, din faină, apă, sare şi puţină grăsime care are două mari avantaje, se poate păstra mult timp în fridgider, dacă o închidem pentru a preveni deshidratarea, şi este extrem de versatilă.

În mod tradiţional, tortilla mexicană se face din porumb nixtamalizat (înmuiat în apă cu var, da, ai citit bine, var), însă emigranţii libanezi care au adus shaorma în Mexic şi şi au determinat apariţia taco-ului de pastor, au determinat şi apariţia unei tortilla de grâu, numită local tortilla de harina, mult mai populară în meniurille tex-mex şi disponibilă în comerţ, inclusiv la noi. Aşa că despre ea o să vorbim azi. Spre deosebire de libia libaneză, tortilla mexicană nu conţine drojdie astfel încât are o durată de viaţă mult mai mare, aspect care o face ideală pentru a fi păstrată în frigider pentru orice eventualitate.

Dar să vedem la ce e bună.

1. Buritto

Burittto (măgar în spaniolă) e probabil cea mai cunoscută utilizare a acestor lipii mexicane . Eixstă multe reţete de burrito . În majoritatea lor se folosesc două bucăţi de tortilla suprapuse, umplute tradiţional cu un ragu din fasole roşie sau neagră şi/sau carne tocată, orez şi porumb şi mai apoi rulate. Se strâng bine în folie de aluminiu sau plastic petru a nu se desface şi se taie în două.

2.Lasagna

Dacă vrei o lasagna rapidă şi nu ai timp să fierbi foile, poţi utiliza tortilla pentru a o face o reţetă de lasagna. Foloseşte ragu-ul preferat din carne de vită, ceapă, morcovi, usturoi, sos de roşii şi vin roşu şi intercalează-l între foile de tortilla. Finisează-l cu sos Bechamel şi mozzarella şi dă-l la cuptor. Pentru un plus de impresie artistică, fă lasaga rotundă, folosind o formă de tort cu pereţi detaşabili pentru a o coace.

3.Tăieţei

Ţi-e poftă de o supă cu tăieţei dar nu ai în casă şi ţi-e lene să faci? În Mexic se foloseşte tortilla în supe în mod uzual. Fă şi tu consome-ul favorit, din legume sau carne, rulează foile de tortilla şi taie-le în fâşii late de 5 milimetri (latura unui pătrat din caietul de matematică). Adaugă fâşiile în supa fierbinte la servire, presară cu pătrunjel proaspăt tocat şi gata.

4. Chipsuri

Ţi-e poftă de o gustare? Fă-ţi chipsuri din tortilla. Taie tortilla în triunghiuri şi prăjeşte-le  în ulei încins până devin crocante, cu grijă să nu le arzi. Scoate chipsurile pe un şervet din hârtie absorbantă pentru a scăpa de excesul de grăsime şi condimentează-le după gust: cu sare, piper şi câteva picături de oţet; cu boia de ardei, piper şi parmezan ras, cu pudră de ceapă şi fulgi de ardei iuţi, etc.

5. “Sandwich”

Ai rămas fără pâine şi vrei o mâncare de drum, pentru un picnic sau de pus la pachet? Foloseşte tortilla. Combinaţiile sunt infinite. Fă o omletă din două ouă, puţin lapte, caşcaval şi pătrunjel, prăjeşte-o pe ambele părţi, pune-o peste o tortilla, adaugă-i morcov ras şi/sau sfeclă, rulează-o şi ia-o la pachet. Sau unge o tortilla cu un strat generos de hummus, adaugă fâşii de castravete şi boabe de năut şi ruleaz-o.

6. Clătite

Ţi-e poftă de ceva dulce dar n-ai chef să faci clătite? Foloseşte tortilla. Unge-o cu crema de ciocolată favorită, adaugă o banană decojită, ruleaz-o şi taie-o rondele. Copiii o să fie impresionaţi.

Tu în ce ai mai folosi tortilla?

 

print