Plăcinta pescarului este – alături de cea a ţăranului şi a ciobanului – însăşi declaraţia bucătăriei britanice, felul care o defineşte cel mai bine. Pentru că plăcinta pescarului, şi nu “fish and chips”,  este adevărata mâncare a poporului de pescari englezi, la fel cum cea a ţăranului (cu carne de vită) şi a ciobanului (cu carne de miel) sunt cele ale englezilor din interiorul insulei. Gătită tradiţional din egrefin sau cod, amestecat cu legume şi spanac, şi acoperită cu o crustă din piure de cartofi, plăcinta pescarului este o mâncare de familie, adorată de către englezi în zilele reci de iarnă.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră

placinta-pescarului Ingrediente:

  • 5 cartofi mari
  • 500 grame file egrefin sau cod (fără piele)
  • 2 ouă mari
  • 2 mâini bune de spanac proaspăt (sau o pungă de 400 de grame de frunze congelate)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 linguri de ulei
  • 300 mililitri de smântână dulce
  • 2 mâini de brânză cheddar sau parmezan dată pe răzătoare
  • 50 grame de unt
  • 1 lămâie
  • 1 lingură rasă de muştar englezesc
  • 1 mână de pătrunjel tocat mărunt
  • 1 linguriţă rasă de nucsoara rasă

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tăiaţi cuburi cartofii. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa şi morcovul. Tăiaţi peştele fâşii. Extrageţi sucul din lămâie.
  2. Încingeţi cuptorul la 220 de grade.
  3. Puneţi cartofii la fiert în apă cu sare. Lăsaţi cartofii să fiarbă timp de 2 minute şi adăugaţi în acelaşi vas cele două ouă în coajă, spălate în prealabil.
  4. Lăsaţi vasul cu ouăle şi cartofii pe foc încă 8 minute, după care trageţi-l deoparte.
  5. Scoateţi ouăle dintre cartofi, răciţi-le sub jet de apă rece.
  6. Opăriţi spanacul. Stoarceţi-l apăsând uşor în sită pentru a elimina excesul de apă.
  7. Curăţaţi ouăle de coajă şi tăiaţi-le în sferturi, pe lungime.
  8. Încingeţi uleiul într-o tigaie. Sotaţi uşor ceapa şi morcovul timp de 5 minute la foc mic.
  9. Adăugaţi în tigaie smântâna dulce şi lăsaţi-o să dea un clocot. Trageţi tigaia de pe foc şi adăugaţi brânza, sucul de lămâie şi pătrunjelul.
  10. Ungeţi un vas de lut sau de sticlă termorezistentă cu puţin ulei. Amestecaţi sau aşezaţi în straturi succesive spanacul, ouăle şi peştele.
  11. Turnaţi sosul de smântână cu brânză peste fără să amestecaţi.
  12. Faceţi un piure din cartofii fierţi amestecaţi cu untul, nucşoara, sare şi piper.
  13. Turnaţi piureul peste amestecul din vasul termorezistent şi nivelaţi-l.
  14. Introduceţi vasul la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră, până crusta de cartofi prinde a se rumeni frumos.

Plăcinta pescarului se serveşte fierbinte, ca atare sau cu garnitură de legume fierte.

Obligatoriu pentru o adevărată plăcintă a pescarului este să aibă modele făcute cu furculiţa. Presaţi pur şi simplu din loc în loc, să nu cumva să spună cârcotaşii că nu e o plăcintă autentică.
Opţional, se pot adăuga două linguri de cheddar ras peste piure înainte de a fi introdus vasul la cuptor.
printează

Adaugă un comentariu: