Unul dintre cele mai cunoscute sosuri roşii pentru paste, sosul Amatriciana, cunoscut la noi şi ca all’amatriciana, îşi trage numele de la oraşul italian Amatrice, din regiunea Lazio.

Rustic şi dens, dulce şi picant, preparat tradiţional cu guanciale – o specialitate italiană de bacon, asemănătoare cu pancetta  – bogat în ceapă şi, desigur, roşii; asortat cu ardei iute, sosul all’amatriciana a făcut carieră internaţională.

Porţii: 2

Timp de preparare: 30 de minute

matriciana08 Ingrediente:

  • 250 grame de tortellini umpluţi cu prosciutto
  • 100 grame de pancetta sau bacon
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei iute
  • 1 cutie cuburi de roşii (420 de grame)
  • 1 cană  de pecorino roman0 ras
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Puneţi pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Fierbeţi-le al dente.
  2. În paralel, curăţaţi şi tocaţi ceapa. Îndepărtaţi cotorul şi scoateţi seminţele ardeiului iute. Tăiaţi-l julienne.
  3. Tăiaţi pancetta sau baconul cubuleţe.
  4. Într-o tigaie adâncă, încingeţi uleiul. Adăugaţi şi rumeniţi uşor pancetta pentru a elibera grăsimea şi aroma.
  5. Adăugaţi ceapa şi ardeiul iute în tigaie.
  6. După ce ceapa a devenit translucidă adăugaţi roşiile cu tot cu sucul din conservă.
  7. Fierbeţi la foc mic, timp de 8-10 minute. Asezonaţi cu sare şi piper.
  8. Serviţi pastele fierbinţi, amestecate cu sosul, cu pecorino răzuit din belşug.
În mod uzual, acest sos se utilizează pentru spaghetti sau bucatini, sortiment de paste asemănător cu spaghetti dar găurit în mijloc (numele lor vine de la italianul buca, gaură) şi, mai rar, cu penne sau fusilli. 
Opţional, dar nu tradiţional, în sos se pot adăuga 3-4 frunze de busuioc proaspăt, tocate.
Dacă nu aveţi pecorino romano, puteţi folosi parmezan.
printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: