Ciocolata, furnizor de endorfine – materie din care se fabrică fericirea – are o relaţie specială cu omul: se topeşte în contact cu el şi oamenii se topesc de plăcere după ea. Gustul ciocolatei amărui, cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%), şi textura sa casantă constrastează plăcut cu aroma specială a marţipanului şi cu consistenţa sa cremoasă. Aşadar un desert cu adevărat special.

Porţii: 1

Timp de preparare: 20 de minute (plus 2 ore la rece)

ciocolata60 Ingrediente:

  • 180 de grame de marţipan
  • 90 de grame de ciocolată amăruie (minim 65% cacao)
  • 10 grame ciocolată albă
  • 2 linguri de lapte gras
  • 1 linguriţă de ulei

Preparare:

  1. Pregătiţi un inel de bucătărie mare.*
  2. Întindeţi marţipanul într-o foaie cu grosimea de 4-5 milimetri.
  3. Tăiaţi cu inelul două cercuri egale. Introduceţi cercurile de marţipan, cu grijă, la rece.
  4. Într-un vas bain-marie, topiţi ciocolata amăruie. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi ciocolata să se răcorească în el.
  5. Pregătiţi o farfurie.
  6. Poziţionaţi inelul în centrul farfuriei şi ungeţi-i marginile interioare cu foarte puţin ulei. Procedaţi la fel cu fundul farfuriei, în interiorul cercului.
  7. Introduceţi un cerc de marţipan în inel.
  8. Turnaţi şi nivelaţi jumătate din cantitatea de ciocolată topită.
  9. Acoperiţi ciocolata cu celălalt cerc din marţipan.
  10. Turnaţi restul de ciocolată şi nivelaţi.
  11. Pentru decor, topiţi ciocolata albă amestecată cu lapte. Cu ajutorul unei linguriţe puneţi 4  picături de ciocolată albă, diametral opuse, peste ultimul strat de ciocolată. Cât ciocolata este încă fierbinte, trageţi câte o dâră prin centrul fiecărei picături, pentru a forma o inimioară (folosind o scobitoare).
  12. Introduceţi farfuria la rece pentru minim 2 ore înainte de servire.

Prăjitura de ciocolată cu marţipan se serveşte cu furculiţă şi cuţit.

*Dacă nu aveţi un inel de bucătărie puteţi improviza unul dintr-o cutie de conserve tăiată la ambele capete. Aveţi grijă, însă, la marginile foarte tăioase ale acesteia. Nu lăsaţi inelul astfel realizat la îndemâna copiilor!
Pentru un decor simplu şi uşor de realizat, renunţaţi la ciocolata albă şi plasaţi în mijlocul prăjiturii, peste ciocolata amăruie caldă, o căpşună.
Scoateţi farfuria din frigider cu câteva minute înainte de servire. Scoateţi inelul încălzind uşor marginea sa exterioară sau desprinzând-o, pe interior, cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire.
printează

Adaugă un comentariu: