Dacă otomanii au dezbinat Balcanii, ghiveciul turcilor i-au unit. Bucurie de vară, din care toamna îşi trage sufletul la borcan, zacusca. Vom găsi ghiveciul turcesc, rece sau cald, cu – dar mai ales fără carne – până în Albania, în fiecare sătuc unde a crescut o ceapă, la umbra unei vinete, sprijinite de o tufă de roşii, înghesuite la rândul ei de una de ardei – jumătate gras, jumătate pişcăcios.

ghiveci_turcesc Ingrediente:

  • 6 roşii cărnoase
  • 2 cepe
  • 2 dovlecei (400 gr.)
  • 1 vânătă mare
  • 1 ardei kapia roşu
  • 2 căţei de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel

Preparare:

1.Se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţe, se taie în două, li se scot seminţele, apoi se taie în bucăţi. Se curăţă cepele, se taie în două, apoi în inele subţiri. Se spală dovleceii şi vânăta, li se taie codiţele, apoi se taie în bucăţi (dovleceii să fie fragezi). Se spală ardeiul, se curaţă de seminţe şi de nervuri, apoi se taie în bucăţi. Se curăţă caţeii de usturoi şi se toacă mărunt sau se trec prin presa de usturoi.

2.Se pune uleiul să se încingă. Mai întâi se călesc bucăţile de vânătă, ardeii, dovleceii, ceapa şi usturoiul, şi se lasă şi ele să se pătrundă. Se adaugă roşiile şi foaia de dafin. Se pune la foc mediu şi se lasă la fiert 40 de minute.

3.Se  adaugă sare şi piper după gust. Se adaugă la urmă pătrunjelul tocat.

Ghiveciul de legume se serveşte ca fel principal, gustare sau garnitură, alături de pâine prăjită, eventual atinsă uşor de un căţel de usturoi.

print

2 Comentarii

  1. eu stiu cu siguranta ca bucatariea turceasca merita un mult bravo ! eu in personal am locuit in turciea 3 ba chear aproape 4 ani !!! si normal ca acest timp este destul pentru a savora mincarea traditionala a turciei !!!! va recomand este ceva bun !!!!!!!!

Comments are closed.