Un desert de post de-a dreptul “păcătos”. O prăjitură cum alta nu-i. Densă şi aromată, parfumată şi suculentă, tarta de post cu pere și ciocolată este un desert bogat, în ciuda caracterului său de post.

Secretul acestui desert constă în perele conference, lungi şi aromate, cu textura lor rigidă dar care se înmoaie de plăcere la cuptor.

Reţetă: Tartă de post cu pere

Tarta de post cu pere

Ingrediente:

  • 3 pere mari şi tari
  • 1 cană gem
  • 1 cană de zahăr
  • 1/2 cană de ulei
  • 1/2 cană de cacao
  • 1 linguriţă scorțișoară
  • 3 căni de făină
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • 1 plic de praf de copt (10 grame)
  • coaja de la o portocală
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 80 de grame de zahăr pudră vanilat

Preparare:

  1. Într-un vas adânc turnaţi gemul.
  2. Adăugaţi o cană de apă caldă.
  3. Adăugaţi o cană de zahăr şi amestecaţi bine cu telul până se topesc granulele de zahăr.
  4. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  5. Pregătiţi o formă de tort cu pereţi detaşabili. Dacă nu e teflonată, ungeţi-o cu puţin ulei şi pudraţi-o cu făină.
  6. Curăţaţi perele de coajă. Tăiaţi perele în sferturi, pe lungime, şi îndepărtaţi-le cotorul cu un cuţit ascuţit (vezi filmul).
  7. Aşezaţi perele în forma circulară, sub forma unor petale de floare. (vezi foto)
  8. În vasul pentru cocă adăugaţi şi încorporaţi cacao, praful de copt stins în zeamă de lămâie, coaja de portocală, scorţişoară, esenţa de vanilie sau zahărul vanilat şi puţină sare.
  9. Încorporaţi, treptat, amestecând continuu, făina.
  10. Omogenizaţi coca şi turnaţi-o, cu grijă pentru a nu mişca perele, în forma de copt.
  11. Introduceţi tava la cuptor pentru aproximativ 1 oră. După 45-50 de minute verificaţi cu o scobitoare; dacă scobitoarea introdusă în cea mai groasă parte a prăjiturii iese curată, fără aluat pe ea, înseamnă că prăjitura este făcută.
  12. Scoateţi prăjitura din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească.
  13. După ce s-a răcit, desprindeţi uşor marginea cu un cuţit şi îndepărtaţi inelul exterior. Răsturnaţi-o pe un platou şi îndepărtaţi fundul formei. Pudraţi prăjitura cu zahăr pudră vanilat.
  14. Tarta de post cu pere se serveşte rece, stropită eventual cu sirop de fructe.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porții: 12

Dacă prăjitura este bombată, îndreptați-o cu un cuţit pentru a nu se rupe la răsturnare.

_________________________________________________

7 Comentarii

  1. Arata f bine si vreau si eu sa fac prajitura asta….dar inainte sa ma apuc de treaba am 2 intrebari:
    1. ce gem recomandati?
    2. e ok sa folosesc mixerul? (momentat nu am tel ca al Dvs :D)

    • 1.Pentru ca lipsesc ouale, cel mai bine e sa folositi un gem aromat cu o consistenta cleioasa, grasa, cum e cel de prune sau de caise.
      2.Puteti folosi fara probleme mixerul.

    • Da. Se incorporează toate ingredientele. Gemul se amestecă de la început cu apă caldă după care se adaugă toate ingredientele.

  2. Am facut-o si eu.Daca as fi pus trei masuri de faina, iesea prea tare.Oricum, tot tare a iesit, probabil din cauza prafului de copt pe care l-am stins cu zeama de lamaie.Am inteles ca nu mai creste chiar bine prajitura daca stingi praful de copt.In orice caz, a mea a iesit tare, dar e foarte aromata.Mai incerc o data fara sa sting praful de copt si cu mai putina faina.

Adaugă un comentariu: