Carne fiesta (carne pentru petrecere, în spaniolă) este numele unei mâncăruri specifice arhipelagului Canare (de unde a migrat până în America Latină), asemănătoare din multe puncte de vedere cu “pomana porcului” sau tochitura. Diferenţa o fac condimentele adăugate şi procesul de marinare, condimente care, cu excepţia chimionului turcesc pe care îl adaugă unele gospodine, îi dau un gust…ardelenesc.

Se serveşte, cum altfel, cu cartofi fierţi în coajă în apă cu multă sare (papas arrugadas) sau, mai pe gustul românului, cu cartofi prăjiţi.

Reţetă: Carne fiesta – friptură de porc în stil canariot

carne-fiesta

Ingrediente:

  • 1200 grame carne de porc (pulpă)
  • 1/2 litru vin alb, sec
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 linguriţă de oregano uscat
  • 1 lingură cimbru uscat
  • 1 linguriţă de boia de ardei dulce (preferabil afumată)
  • 1 linguriţă chimion măcinat (opţional)
  • 1 linguriţă de sare
  • 1/2 linguriţă de piper proaspăt măcinat
  • ulei pentru prăjit (preferabil de măsline)

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea în bucăţi de 2-3 centimetri.
  2. Curăţaţi şi tăiaţi usturoiul în felii. Tot!
  3. Amestecaţi condimentele cu vinul.
  4. Turnaţi amestecul de vin-condimente peste carne într-un vas (să nu fie din aluminiu!) sau pungă pentru marinată, amestecaţi bine şi introduceţi la rece pentru 3 ore.
  5. Scoateţi carnea de la rece şi scurgeţi-o de marinată. Păstraţi marinata.
  6. Încingeţi câteva linguri de ulei într-o tigaie adâncă.
  7. Frigeţi la foc iute carnea, amestecând constant, timp de aproximativ 20-30 de minute.
  8. Adăugaţi marinata peste carne şi continuaţi frigerea până când se evaporă lichidul şi usturoiul din marinată prinde a se prăji.
  9. Serviţi carne fiesta fierbinte cu cartofi prăjiţi.

 

Timp de pregătire: 20 minute (plus 3 ore la rece)

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 4

Adaugă un comentariu: