Curry-ul de cartofi e una dintre cele mai simple şi comune reteţe din bucataria indiana, pentru că întruneşte toate condiţiile unei mâncăruri de succes din subcontinet: e vegetariană, ieftină, rapidă, din doar 5 ingrediente. Ce ţi-ai putea dori mai mult?!

Secretul acestui curry (tocăniţă tradiţională asiatică) constă în tăierea cartofilor în cuburi egale  şi relativ mici (de maxim 2 centimetri) care vor asigura o gătire uniformă. În plus, dacă  se dovedesc a fi prea mulţi, se pot transforma ulterior într-o supă cremă condimentată, piure sau umplutură pentru samosa (plăcinţică indiană umplută).

În ciuda aparenţelor, nu este un curry picant însă, evident, poate deveni unul dacă îi adăugăm un  ardei iute, cu sau fără seminţe, în timpul procesului de fierbere în funcţie de intensitatea dorită.

Reţetă: Curry indian de cartofi

Ingrediente:

  • 3 cartofi mari
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 1 lingură boia de ardei dulce
  • jumătate lingură  de chimion pudră
  • jumătate de lingură de turmeric (curcuma) pudră
  • 1 legtăruă  de frunze de coriandru
  • sare şi piper, după gust
  • 3 linguri  de ulei
  • 2 cănni de apă

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cubuleţe.
  2. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o fin.
  3. Curăţaţi usturiul şi transformaţi-l într-o pastă cu latul cuţitului.
  4. Înr-o crăticioară, încingeţi uleiul la temperatură  medie.
  5. Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până  devine sticloasă.
  6. Adăugaţi usturoiul şi gătiţi-l 30 de secunde.
  7. Adăugaţi condimentele (curcuma, boiaua, chimionul) şi prăjiţi-le 10 secunde.
  8. Adăugaţi cartofii, apa şi o linguriţă rasă de sare.
  9. Fierbeţi la temperatură medie timp de 20 de minute, până când cartofii sunt pătrunşi, apa a scăzut şi s-a îngroşat.
  10. Verificaţi cartofii, potriviţi de sare şi piper.
  11. Adăugaţi frunzele de coriandu tocate şi mai lăsaţi 30 de secunde curry-ul pe foc.
  12. Serviţi curry-ul cu pâine naan (lipie indiană) sau orez, preferabil Basmati.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 25 minute

Porţii: 2

Extra-sfaturi

1. Tăiaţi cartofii în cuburi mici, se vor găti mai repede şi mai egal.

2. Gătiţi cartofii la temperatură  medie. Tuberculii conţin amidon care se eliberează mai bine în timp, îngroaşă sosul şi se pătrund mai bine dacă nu sunt fierţi la o temperatură foarte mare.

3. Coriandrul e un ingredient cheie pentru această reţetă. Nu se poate înlocui cu părunjel oricât de asemănătoare ar fi în aparenţă cele două ierburi aromatice şi indiferent de câte ori citiţi pe internet că cele două sunt interschimbabile. Deşi relativ asemănătoare ca formă, gustul celor două  ierburi e radical diferit.

4. Dacă sunteţi amatori de picanterii, puteţi înlocui boiaua dulce cu una iute sau, pur şi simplu, puteţi adăuga, aşa cum spuneam mai sus, un ardei iute o dată cu condimentele.

print