Tochitura

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Tochitura, numită uneori – din motive pe care le vom vedea ulterior – măcelărească, moldovenească, dobrogeană, ardelenească sau cum ne mai vine la gură, este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

Povestea iniţială a tochiturii e simplă. Şi s-a complicat ulterior. Numele său este, de fapt, regionalismul moldovenesc (din tochit) pentru termenul “topitură” şi face referire la slănina pentru topit din ziua tăierii porcului. Ţăranii culegeau jumările cu fâşii de grăsime şi le mâncau cu mămăligă. Ulterior reţeta a evoluat: se frigeau bucăţile de carne mai grase – în grăsimea proprie – cu ceapă.

Cu timpul, reţeta s-a dezvoltat şi s-a transformat într-o “pomană a porcului”, şi, în cratiţa de tochitură, au picat câte un pic din toate din toate cele aflate pe masa cu porcul tăiat şi pregătit pentru umplut cârnaţii şi caltaboşii: bucăţi de carne, măruntaie, usturoi, dafin, cimbru, boia de ardei, etc.).

Apetitul pentru tochitură a românului nu a putut fi limitat doar la o zi pe an, astfel încât a trecut pe meniul restaurantelor. Însă, aşa cum nu poţi să faci bradul de Crăciun în ziua de Paşte, tot aşa nu poţi să faci tochitura/pomana porcului în luna august, astfel încât reţetarele au împrumutat diverse denumiri pentru a da onorabilitate tochiturii şi adaosurilor sale ulterioare: cărnuri de vită sau pui, cârnaţi (cruzi sau afumaţi), vin, ardei, roşii, brânză, ouă ochiuri, etc.

Rezumând: tochitura, în înţelesul ei primordial, constă exclusiv în carne de porc, friptă relativ simplu şi consumată cu mămăligă. Dacă însă v-aţi îndrăgostit de versiunile moderne, vă oferim o reţetă în interpetarea cevabun.ro.

Porţii: 4

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 1,2 kilogram carne de porc fără os (sau combinată cu carne de pui)
  • 300 grame cârnaţi afumaţi
  • 6 căţei de usturoi
  • 2 căni de vin alb sec
  • 4 linguri de untură de porc
  • 2 linguri rase boia de ardei dulce
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură cimbru
  • sare
  • piper negru măcinat

pentru servire

  • 2 căni de mălai
  • 4 ouă
  • 4 linguri telemea de oaie sau brânză de burduf

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea şi cârnaţii în cuburi potrivit de mari.
  2. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul din cuţit.
  3. Topiţi untura într-o cratiţă sau tigaie adâncă groasă în tablă.
  4. Adăugaţi şi rumeniţi carnea.
  5. După ce s-a rumenit carnea adăugaţi cârnaţii şi mai prăjiţi totul încă 3 minute.
  6. Adăugaţi şi sotaţi totul cu usturoi 1-2 minute.
  7. Adăugaţi 2 căni de vin alb sec, una de apă şi foile de dafin.
  8. Acoperiţi şi fierbeţi la foc potrivit timp de 50 de minute.
  9. Adăugaţi sare, piper, boia de ardei şi cimbru. Completaţi cu apă dacă e cazul.
  10. Mai fierbeţi înăbuşit 10 minute.
  11. În paralel faceţi o mămăligă (din 2 căni de mălai şi 5 de apă, puţină sare şi ulei) şi 4 ochiuri.

Tochitura se serveşte cu sosul din tigaie, mămăligă, brânză şi ochiuri, alături de murături.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Din aceeaşi oală

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

26 Responses to “Tochitura”

  1. chartreux

    Daca mananci chestia asta, mori !

    Reply
  2. ioana

    :)) De ce mori? ….

    Reply
  3. teoctist

    Mama mă-sii, tocmai când mă decisesem să ţin puţin regim

    Reply
  4. dana

    sunt la munca….m-a apucat foamea…si am dat de reteta asta…ecranul pc-ului e ud leoarca…..imi ploua in gura…chiar nu ti-e mila?

    Reply
  5. dana

    Am noroc ca nu-s gravidutza….inca…:))

    Reply
  6. angela vasi

    Abia astept sa incerc si reteta asta , dar ….si comentariile sunt pe masura ( de haioase ). Pe locuri, fiti gata, start !!!

    Reply
  7. Mihai

    reteta asta putin modificata o folosesc si eu!
    doar ca eu pun vin rosu sec si ulei in loc de untura, iar la condimente: cimbru, busuioc si la final putin patrunjel.
    partea cu fiertul, la mine dureaza o ora si iese numai buna si combinat cu usturoiul pun putina ceapa; toate trase la tigaie.
    e cea mai tare reteta de pe net.

    pofta buna!

    Reply
  8. narcis

    cautam si eu o reteta de tochitura si amdat tocmai de asta, am s-o incerc, sper sa iasa bine,
    da o singura intrebare am si eu, de unde iau eu untura???

    Reply
  9. bossuu bossu euu

    tare bunn mia facuto nevasatamea si a esit shikk tare bunnn buna buna rau a iesitt
    trb sa o incercati si voii…
    va iubesc pe totii va pwpw miruna miruna euu

    Reply
  10. Bogdan

    Foarte buna nu credeam ca o sa iasa asa de buna

    Reply
  11. iosif

    foarte interesanta reteta doar ca are prea multa untura.
    nu se poate pune ulei in loc de untura???

    Reply
    • cevabun

      Se poate, binenteles. Doar ca, in mod traditional, la tara, unde s-a nascut aceasta reteta, uleiul era rezervat zilelor de post:)

      Reply
  12. dan

    o pregatit sotu o iesit superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    Reply
  13. andreea

    o sa incerc si eu astazi……sper sa iasa,,arata foatre bine!

    Reply
  14. andreea

    a iesit foarte buna tochitura!!!noi mancam mai condimentat,asa ca eu am pus ceva mai mult piper….dar a fost foarte gustoasa!incearca….MERITA!!!

    Reply
  15. draghici mariana

    untura este mult mai sanatoasa decit uleiul facut in ziele noastre.eu chiar acum o sa fac aceasta reteta.pare f buna

    Reply
  16. Podaru Sorin-Costantin

    Am gustoasa si mia placut forte mult si o mai incerc inca o data ca e gustoasa!

    Reply
  17. madalin abu

    afost gustoasa si buna o reconand la toata lumea

    Reply
  18. dana

    foarte buna multumesc pt reteta

    Reply
  19. Dan Marian

    Sunteti cei mai tari! Intotdeauna urmez retetele Dvs.
    Succes !

    Reply
  20. mariana

    este foarte bun ca am incercat si eu sa fac

    Reply
  21. geanina

    acum o fac,si miroase foarte bine,incercati-o!

    Reply
  22. dana

    Foarte buna! yam yam…eu am adaugat si rosii in conserva date la blender si ulei in loc de untura…merita mancata.

    Reply
  23. Olivia

    Abia astept sa iau porcul de la tara:)) cu o mamaligura alaturi te lingi pe degete:)

    Reply

Leave a Reply