Fratele de porc al cârnatului (hai că a fost bună asta:) ), caltaboşul, numit regional şi cartaboş sau călbaşi/gălbaji, este o specialitate locală preparată din măruntaiele porcului. Asemănător cu lebărul (leberwurst – cârnat din ficat, în germană) care este preparat în special din ficat şi grăsime, caltaboşul se deosebeşte de aceasta prin faptul că încroporează şi alte măruntaie, dar şi orez. Reţetele se deosebesc de la regiune la regiune şi de la gospodărie la gospodărie, unele mai simple, altele mai bogate în gusturi. Secretul unui caltaboş bine făcut constă în echilibrul dintre organele de porc (seci) şi adaosurile grase care dau textură şi gust. Dar mai ales punerea în valoare a ingredientelor cu mirodeniile potrivite. Întotdeauna carnea de porc va iubi nucşoara şi ienibaharul.

 

Reţetă: Caltaboș

caltabos

Ingrediente:

 • 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inimă)
 • 250 grame carne grasă de porc
 • 700 grame ceapă albă
 • 1 cană mare de orez
 • 4 foi de dafin
 • 1 căpăţână de usturoi curăţată
 • 1 lingură rasă nucsoara măcinată
 • 1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat
 • 100 grame untură de porc
 • maţe de porc bine spălate
 • sare
 • piper negru măcinat
 • 1 lingură piper boabe

Preparare:

 1. Spălaţi bine organele de porc: despicaţi rinichii şi clătiţi-i de mai multe ori cu apă rece; procedaţi la fel cu inima din care eliminaţi zgârciurile; îndepărtaţi bila de pe ficat.
 2. Puneţi la fiert o oală mare cu apă în care adăugaţi foile de dafin, 2-3 linguri de sare (în funcţie de cât de mare e oala), căţeii de usturoi curățați şi 1 lingură boabe de piper. Puneţi în apă organele şi carnea tăiate în bucăţi mari şi fierbeţi la foc mic.
  [note]Boabele de piper, dafinul şi usturoiul se folosesc doar pentru aromarea lichidului şi a măruntaielor.[/note]
 3. Fierbeţi până când organele s-au pătruns. Inima şi carnea se vor pătrunde mai greu aşa că pot să mai fiarbă câteva zeci de minute în plus.
 4. Scoateţi măruntaiele şi lăsaţi-le la răcit. Păstraţi zeama la cald.
 5. În paralel, rumeniţi orezul (ales şi spălat în apă rece) în 2 linguri de untură până devine sticlos.
 6. Stingeţi cu două căni şi jumătate din zeama în care a fiert carnea. Folosiţi aceeaşi cană cu care aţi măsurat orezul.
 7. Lăsaţi să dea orezul în clocot, reduceţi focul la minim, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă exact 10 minute. Trageţi deoparte şi lăsaţi orezul să se răcorească acoperit.
 8. Până se răceşte orezul, curăţaţi şi tocaţi ceapa mărunt şi sotaţi-o în restul de untură. Trageţi cratiţa deoparte.
 9. Treceţi carnea de porc şi măruntaiele prin maşină de tocat carne.
 10. Într-un castron adânc (lighean) amestecaţi ceapa sotată cu cărnurile tocate.
 11. Adăugaţi piperul măcinat, ienibaharul şi nucşoara.
 12. Frământaţi bine cu mâna şi adăugaţi orezul. Amestecul trebuie să fie cremos şi totodată texturat (să nu fie pastă moale).
 13. Asezonaţi cu sare după gust.
 14. Umpleţi caltaboşii, la fel ca şi cârnaţii, folosind sfaturile de mai jos. Legaţi caltaboşii la capăt şi puneţi-i la fiert în apa în care au fiert organele, la foc foarte mic timp de 10 minute.
 15. Scoateţi caltaboşii şi lăsaţi-i la scurs deasupra oalei pe un sucitor sau coadă de mătură.
  [tip]

  • Maţele se leagă la capăt.
  • În timp ce se umple caltaboşul, maţul se înţeapă din loc în loc pentru a permite eliberarea golurilor de aer şi se răsuceşte.
  • Nu faceţi caltaboşii mai lungi de 50 de centimetri.[/tip]
 16. După ce s-au zvântat, caltaboşii se păstrează la rece sau se afumă uşor.
 17. Caltaboşii se consumă ca atare, proaspeţi sau prăjiţi, calzi sau reci, pe platorurile cu aperitive de iarnă sau tartinaţi pe felii de pâine. Însoţitorii perfecți ai caltaboşului sunt ceapa roşie şi castraveţii muraţi.

 

Timp de pregătire: 45 minute

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute

print

2 Comentarii

 1. Multumesc frumos! Am urmat intocmai, reteta si am facut o bunatate de caltabosi! Foarte buna reteta si sfaturile! Toate cele bune si sarbatori frumoase!

Comments are closed.