Au început răcelile şi gripa iar un ceai bun te poate ajuta să reduci simptomele atât de neplăcute şi să grăbeşti însănătoşirea. Corect ar fi să spunem infuzii şi decocturi pentru că ceaiul este doar băutura preparată din frunzele arbustului Camelia sinensis (planta de ceai). Iată mai jos recomandările noastre pentru sezonul rece.

1. Decoct de coajă de salcie, mentă şi salvie

Salcia este aspirina naturii, numai bună pentru răcelile însoţile de migrene. Se poate cumpăra coajă de salcie de la magazinele de tip plafar. Cum preparăm acest  decoct?

  • Punem apă la fiert (250ml) şi adăugăm o lingură de coajă de salcie.
  • Fierbem 20 de minute. Strecurăm.
  • În lichidul fierbinte adăugăm o linguriţă de frunze de mentă şi jumătate de linguriţă de frunze de salvie uscate.
  • Lăsăm la infuzat 5-7 minute.
  • Strecurăm şi servim cald.

2.Infuzie de flori de soc cu lămâie

Ceaiul de soc este excelent pentru a reduce simptomele de răceală şi de dureri de gât. Poţi folosi flori de soc uscate pe care le găseşti tot la magazinele de plante sau le poţi usca tu vara şi păstra pentru perioada rece. Socul îl poţi culege din pădure dacă stai într-o zonă cu soc sălbatic sau poţi cumpăra florile din piaţă în sezon. Cum se prepară?

  • Fierbe 250ml de apă.
  • Adaugă 2 linguri de flori de soc şi lasă la infuzat 5-7 minute.
  • Strecoară şi adaugă o felie de lămâie cu tot cu coajă. Serveşte cald.
  • Nu ţine felia de lămâie foarte mult pentru că devine amar ceaiul.

3.Decoct de ghimbir şi scorţişoară

Ghimbirul proaspăt se găseşte la supermarketuri. Dacă nu există, îl poţi cumpăra pudră sau uscat din magazinele de condimente sau de ceaiuri. Mai jos ai descrierea unui decoct de ghimbir proaspăt:

  • Se pune apă la fiert – 250 ml.
  • Se curăţă ghimbirul de coajă.
  • Se taie în felii / rondele subţiri. Atenţie la tăiat, ghimbirul este aţos şi tare. Poţi folosi o mandolină sau o răzătoare pentru mai multă precizie.
  • Se adaugă feliile de ghimbir în apa care fierbe (aproximativ jumătate de rădăcină, 10 felii subţiri) şi se lasă la foc mic 15 minute.
  • Se adaugă un rulou de scorţişoară şi se lasă acoperit încă 5 minute. Apoi se strecoară.
  • Se serveşte cald.

4.Infuzie de lemn dulce şi muşeţel

De mușețel știm toți deja că este indicat pentru răceli și dureri în gât, dar combinația cu lemn dulce este cu atât mai interesantă și mai puternică datorită acțiunii sale expectorante. Se poate cumpăra lemn dulce de la magazinele de ceaiuri și condimente. Cum se prepară infuzia:

  • Se pune apă la fiert – 250 ml.
  • Se adaugă o linguriță de lemn dulce – aproximativ 5 grame și se lasă la infuzat 7-10 minute, cu capac.
  • Se adaugă o lingură de flori de mușetel și se mai lasă la infuzat încă 5 minute, acoperit.
  • Se strecoară și se servește.

5. Infuzie de curcuma şi piper

Curcuma (sau turmericul) este folosită mult ca antiinflamator și un decoct de curcuma ajută mult la reducerea durerilor de gât, mai ales când ai și amigdalele inflamate. Curcuma se găsește sub formă de pudră la magazinele de condimente.  Cum se prepară infuzia:

  • Se pun la fiert 250 ml de apă sau de lapte (se poate folosi și lapte vegetal de migdale, de soia, de ovăz etc).
  • Când dă apa în clocot, se oprește focul și se adaugă o lingură rară de curcuma și un vârf de linguriță de piper.
  • Se amestecă bine până se dizolvă tot. Se servește cald.

Câteva recomandări importante:

Toate rețetele de mai sus conțin plante medicinale care în exces pot cauza efecte adverse, așa că nu abuza de ele.

Unele din plantele de mai sus nu sunt indicate pentru anumite afecțiuni sau sunt nerecomandate în sarcină (lemnul dulce, de exemplu, nu este recomandat pentru femeile însărcinate). Consultă de fiecare dată medicul tău înaine de a face un tratament cu ceaiuri.

Nu uita că cel mai bine este să bei aceste ceaiuri neîndulcite. Dacă totuşi nu reuşeşti, foloseşte mai bine îndulcitori naturali şi nu zahăr.

Ceaiurile se servesc calde, dar nu fierbinți. Băuturile prea fierbinți pot afecta și mai mult gâtul mai ales când ai dureri.

print