Somonul marinat pentru scurt timp cu miere şi grepfrut şi făcut la foc iute pe grătar e o reţetă pe cât de simplă pe atât de rafinată. Combinaţia dintre citrice (lămâie, portocală) şi carnea de peşte e arhicunoscută, dintre somon – peşte gras prin excelenţă – şi cea a grepfrutului, deşi surprinzătoare la prima vedere, e cât se poate de logică deoarece fructele acide stimulează apetitul şi în acelaşti timp “curăţă” papilele gustative. Chiar dacă sezonul grătarelor în aer liber încă e departe, puteţi prepara peştele la un grătar electric în bucătărie, ideal sub hota aragazului.

Cea mai potrivită parte a somonului pentru această reţetă sunt fileurile dar se pot folosi la fel de bine şi rondele. Recomandarea noastră e să încercaţi să gătiţi peşte cu piele deoarece pe grătar devine crocantă cea ce îi dă un plus de textură prepratului final.

Două mari precauţii trebuie luate în calcul la acestă reţetă. Procesul de marinare să nu dureze mai mult de câteva minute (nu mai mult de 30 de minute!), deoarece acidul din citrice tinde să gătească peştele şi începe să rupă legăturile moleculare. A doua precauţie e legată de procesul de gătire. Peştele trebuie bine şters înainte de a fi pus pe grătar deoarece mierea se arde cu uşurinţă.

Reţetă: Somon marinat cu miere şi grepfrut la grătar

Ingrediente:

 • 2 fileuri de somon (a câte 170-200 grame)
 • 1 grepfrut
 • 1 lingură de miere
 • 1 căţel de usturoi
 • 2 linguri ulei
 • sare
 • piper negru

Preparare:

 1. Ştergeţi bine fileurile de peşte cu un şervet de hârtie.
 2. Dacă, şi numai dacă sunteţi siguri că fructul nu a fost cerat, răzuiţi puţină coajă de grepfrut, nu aveţi nevoie de toată, doar jumătate de linguriţă. Dacă nu sunteţi siguri că coaja nu a fost impregnată cu ceară, săriţi peste această operaţiune.
 3. Extrageţi sucul grepfrutului într-un storcător.
 4. Pisaţi usturoiul.
 5. Amestecţi sucul de grepfut cu mierea, uleiul, puţină sare şi piper.
 6. Puneţi fileurile într-o pungă şi turnaţi marinata peste ele.
 7. Lăsaţi peştele la marinat 15-20 de minute, la temperatura camerei, timp în care încingeţi grătarul.
 8. Scoateţi peştele din marinată, eliminaţi excesul de marinată şi frigeţi-l pe grătar.
 9. În funcţie de puterea grătarului şi grosimea fileului, frigeţi peşte pe ambele părţi timp de 6-7 minute (pe fiecare parte), începând cu piele pe grătar.
 10. În paralel puneţi marinata într-o crăticioară şi fierbeţi-o la foc mic până când scade la jumătate. Verificaţi gustul, trebuie să fie dulce-acrişoară-amăruie.
 11. Serviţi peştele cu salată şi cu sosul obţinut din marinată.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 2

print

2 Comentarii

 1. Imi cer iertare. Imi imaginez ca usturoiul se pune laolalta cu sucul de grapefut, uleiul si mierea, nu?

Comments are closed.