Ai făcut prea mult blat de pizza? Nu ştii ce să faci cu el? Îl poţi congela, gata porţionat, pentru alte zile sau poţi face una din reţetele de mai jos, inedite dar pline de gust, ca să îţi exersezi creativitatea. Noi am ales doar trei reţete dar evident se pot face mult mai multe lucruri de la rulouri dulci sau sărate pănă la creveţi înveliţi în aluat, o reinterpretare a reţetei noastre cu foietaj.

  1. Sticks-uri

    Cea mai la îndemână reţetă de a folosi blatul de pizza care rămâne e să faci cu el sticks-uri cu ce ai prin casă: parmezan, ierburi aromate, sare de mare, prosciutto etc. Se întinde aluatul cu mâna sau cu merdeneaua în foaie subţire.

    Se taie în forme lungi şi înguste, fâşii, de aproximativ 10 cm. Se presară ingredientele pe care le doreşti peste aluat. Pentru un plus de aspect, se pot roti de câteva ori ca să aibă o formă mai interesantă. Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 10 minute. Câteva combinaţii interesante: sare grunjoasă şi seminţe de chimen, fulgi de ardei iute şi bacon, amestec de ierburi de Provence, rozmarin şi sare grunjoasă, parmezan. Dar sunt şi alte combinaţii posibile cu ce ai prin frigider. Poţi folosi sticks-urile ca gustare sărată sau ca înlocuitor de pâine pentru hummus, guacamole sau alte sosuri. Dacă te grăbeşti, poţi face o focaccia, adică să laşi aluatul întins ca pentru pizza şi să nu îl mai tai făşii.

  2. Tartă cu mere

    Sau cu alte fructe. Aluatul de pizza este numai bun ca bază pentru tartă simplă cu fructe.

    Pregăteşte o tavă rotundă sau una dreptunghiulară. Tapezeaz-o cu hârtie de copt. Presară o lingură de zahăr tos peste hârtia de copt. Intinde aluatul de pizza cu degetele, uniform, cât mai subţire. Lasă tava la temperatura camerei 15 minute. Curăţă 3 mere şi scoate-le cotorul. Taie merele felii nu prea groase şi aşează-le în tavă concentric, astfel încât feliile să treacă puţin una peste cealaltă. Presară încă o lingură de zahăr peste mere, un pic de scorţişoară şi 2 linguri de unt topit. Bagă tarta în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 35-40 de minute. Serveşte cu îngheţată de vanilie.

  3. Mini-plăcinte cu carne

    Excelente gustări calde, mini-plăcintele cu carne sau cu legume sunt uşor de pregătit mai ales dacă ai resturi prin frigider de friptură sau de tocănuri. Ideal este să le pregăteşti în forme individuale – ramekin, în care le vei şi servi.

    Taie o ceapă şi un ardei roşu cubuleţe. Sotează-le într-o tigaie cu o lingură de ulei până se înmoaie. Adaugă un căţel de usturoi tocat mărunt. Adaugă o cană de sos de roşii şi lasă să fiarbă la foc mic 2-3 minute. Adaugă o ceaşcă de carne gătită tăiată cubuleţe mici (poate fi orice a rămas de la o friptură: piept de pui, curcan, cotlet de porc etc). Dă-i gust cu sare şi piper. Opreşte focul şi repartizează umplutura în 4 ramekinuri pe care le ungi înainte cu puţin ulei. Taie aluatul de pizza cu gura unui pahar, în forme rotunde, potrivite pentru a acoperi ramekinul. Fă nişte găuri cu furculiţa în aluat pentru a permite aburului să iasă. Bate un ou într-o cană cu puţină sare şi oregano şi unge aluatul. Bagă formele în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 20 de minute. Se servesc calde, cu atenţie pentru vasele vor fi fierbinţi.

print