Cum să faci îngheţată fără aparat de îngheţată e marea provocare a fiecăruia dintre noi, pe care am trăit-o vară de vară încă de mici. Pentru că dacă un sorbet din suc de fructe îngheţat e joacă de copii, pentru a obţine o îngheţată adevărată, cremoasă, e nevoie de mai multe decât atât.

Provocarea este obţinerea îngheţatei în lipsa maşinii de făcut îngheţată, care are marea calitate de a răci treptat crema în timp ce-i rupe cristalele de gheaţă. Primul secret e folosirea iaurtului grecesc, care are o calitate mai mare de smântână şi una mai redusă de zer. Dacă nu ai iaurt grecesc, poţi folosi cantităţi egale de iaurt gras, amestecat cu smântână, dulce sau normală. Al doilea secret e folosirea fructelor îngheţate, care îşi vor transfera temperatura amestecului pentru a obţine o îngheţată INSTANT, atâta timp cât ai fructele congelate şi iaurtul rece. Pentru că ce e mai frustrant decât să nu ai o maşină de îngheţată e să aştepţi ore în şir pentru a obţine îngheţata. În plus, poţi să faci doar atâta câtă vrei. Uneori doar o porţie. Pentru tine. Dacă rezişti…

Singurul aparat de care ai nevoie pentru a face o îngheţată instant e un blender sau un mixer de bucătărie, Personal cred că mixerul e mai potrivit pentru această operaţiune datorită bazei de lucru mai largi. Blenderul are tendinţa de a prelucra doar cantitatea de amestec de la baza cuţitul, după care se poate bloca.

Reţetă: 4 reţete de îngheţată instant

Ingrediente:

Pentru ingheţata de arahide

  • 2 banane mari, tăiate rondele şi congelate
  • 1/2 ceaşcă iaurt grecesc
  • 1/2 ceaşcă de unt de arahide
  • miere, după gust

Pentru îngheţata de ciocolată

  • 2 banane mari, curăţate, tăiate rondele şi congelate
  • 2 linguri de cacao
  • 1/2 ceaşcă iaurt
  • 2 linguri de miere
  • 1/4 plic de zahăr vanilat
  • foarte puţină sare

Pentru îngheţata de afine

  • 3 ceşti de afine îngheţate
  • 2/3 ceaşcă iaurt grecesc
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie
  • 2 linguri de miere

Pentru îngheţata de zmeură

  • 3 ceşti de zmeură congelate
  • 2/3 ceaşcă iaurt grecesc
  • 2 linguri de miere

Preparare:

Îngheţata de arahide

  1. Puneţi bananele în mixer.
  2. Adăugaţi iaurtul şi untul de arahide.
  3. Mixaţi câteva minute până obţineţi o cremă.
  4. Adăugaţi miere sau alt îndulcitor, după gust.
  5. Serviţi imediat. După caz, dacă doriţi o consistenţă mai dură, puteţi pune îngheţata în congelator pentru o oră, într-un vas de plastic cu capac.

    Îngheţata de ciocolată
  1. Adăugaţi bucăţile de banană congelată în mixer împreună cu pudra de cacao, iaurtul grecesc,zahărul vanilat, sare şi miere.
  2. MIxaţi până obţineţi un amestec cremos.
  3. Serviţi imediat. După caz, dacă doriţi o consistenţă mai dură, puteţi pune îngheţata în congelator pentru o oră, într-un vas de plastic cu capac. 

Îngheţată de zmeură

  1. Puneţi zmeura în mixer.
  2. Adăugaţi iaurtul şi miere.
  3. MIxaţi bine până obţineţi un amestec cremos.
  4. Serviţi imediat. După caz, dacă doriţi o consistenţă mai dură, puteţi pune îngheţata în congelator pentru o oră, într-un vas de plastic cu capac.

    Îngheţată de afine
  1. Păstraţi câteva fructe pentru decor.
  2. Puneţi restul afinelor, iaurtul, mierea şi zeama de lămâie în mixer.
  3. Mixaţi până obţineţi o cremă consistentă.
  4. Scoateţi îngheţata şi amestecaţi-o uşor cu restul fructelor păstrate
  5. Serviţi imediat. După caz, dacă doriţi o consistenţă mai dură, puteţi pune îngheţata în congelator pentru o oră, într-un vas de plastic cu capac.

Timp de pregătire: 5 minute

Porţii: 1

print