Tortul de morcovi cu cremă de brânză este unul dintre deserturile pe care îl faci o dată ca un capriciu, pentru că e la modă şi l-ai văzut într-o revistă, după care nu mai vrei să faci alt tort pentru că de ce ai face altul când deja ştii să-l faci pe ăsta şi e atât de bun! Amestec sănătos de morcovi cu brânzeturi, “condimentat” cu cocos, portocale şi scorţişoară şi completat cu nuci şi stafide, transformă ingredientele modeste într-un tort aproape decadent. Cine s-ar fi gândit că ciocolata poate fi înlocuită cu ceva atât de simplu?!

Reţetă: Tort de morcovi cu topping de brânză

Ingrediente:

  • 4 ouă mari
  • 200 ml suc de portocală
  • 100 ml ulei
  • 150g zahăr
  • 2 linguriţe extract de vanilie
  • 260 grame faină albă
  • o linguriţă bicarbonat de sodiu
  • o linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 2 linguriţe scorţişoară măcinată
  • 400 grame morcovi proaspeţi
  • 100 grame stafide
  • 100 grame miez de nucă
  • 30 grame fulgi de cocos
    pentru topping-ul de brânză
  • 200 grame cremă de brânză nesărată (ricotta sau urdă)
  • 80 grame zahăr pudră
  • 3 grame gelatina (2 foi)
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • coaja rasă fin de la o lămâie
  • 200 ml smântână pentru frişcă foarte rece

Preparare:

  1. Încălziţi cuptorul la 180 de grade.
  2. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă pentru blat de tort sau o tavă pentru prăjitură.
  3. Curăţaţi şi răzuiţi morcovii.
  4. Tocaţi nucile.
  5. Amestecaţi într-un vas adânc făina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul şi scorţişoara.
  6. În alt vas, bateţi ouăle cu zahărul. După ce amestecul şi-a dublat volumul, adăugaţi sucul de portocală, extractul de vanilie şi uleiul.
  7. Încorporaţi treptat, amestecând cu un tel, nu cu mixerul, amestecul de făină.
  8. După ce făina a fost bine încorporată, adăugaţi morcovul ras, nucile tocate, stafidele şi cocosul.
  9. Turnaţi amestecul în tavă şi coaceţi timp de 45 de minute la 180 de grade (temperatură medie).
  10. După ce s-a copt, lăsaţi blatul să se răcească bine înainte de a-l scoate din tavă.
  11. După răcire, se rătoarnă pe o tavă până să se răcească bine până preparaţi crema de brânză.
  12. Pentru topping-ul de brânză, puneţi gelatina la înmuiat în apă recei (apâ cât să o acopere).
  13. Bateţi frişca până pufoasă (nu exagerat de tare) şi lăsaţi-o la rece.
  14. Bateţi crema de brânză cu mixerul împreună cu zahărul pudră adăugat treptat, esenţa de vanilie şi coaja de lămâie.
  15. Încălziţi gelatina la microunde până se topeşte. Aproximativ 1 minut.
  16. Încorporaţi treptat, crema de brânză în gelatină amestecând constant.
  17. Lăsaţi să se răcească crema de brânză şi când a ajuns la temperatura camerei, adăugaţi peste frişca bătută amestecând uşor.
  18. Întindeţi uniform amestecul de brânză peste blat şi decoraţi cu furculiţa.
  19. Introduceţi la rece prăjitura minim o oră înainte de servire.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 12

print