Tortul de morcovi cu cremă de brânză este unul dintre deserturile pe care îl faci o dată ca un capriciu, pentru că e la modă şi l-ai văzut într-o revistă, după care nu mai vrei să faci alt tort pentru că de ce ai face altul când deja ştii să-l faci pe ăsta şi e atât de bun! Amestec sănătos de morcovi cu brânzeturi, “condimentat” cu cocos, portocale şi scorţişoară şi completat cu nuci şi stafide, transformă ingredientele modeste într-un tort aproape decadent. Cine s-ar fi gândit că ciocolata poate fi înlocuită cu ceva atât de simplu?!
Reţetă: Tort de morcovi cu topping de brânză
Ingrediente:
- 4 ouă mari
- 200 ml suc de portocală
- 100 ml ulei
- 150g zahăr
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 260 grame faină albă
- o linguriţă bicarbonat de sodiu
- o linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă de sare
- 2 linguriţe scorţişoară măcinată
- 400 grame morcovi proaspeţi
- 100 grame stafide
- 100 grame miez de nucă
- 30 grame fulgi de cocos
pentru topping-ul de brânză - 200 grame cremă de brânză nesărată (ricotta sau urdă)
- 80 grame zahăr pudră
- 3 grame gelatina (2 foi)
- 1 linguriţă extract de vanilie
- coaja rasă fin de la o lămâie
- 200 ml smântână pentru frişcă foarte rece
Preparare:
- Încălziţi cuptorul la 180 de grade.
- Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă pentru blat de tort sau o tavă pentru prăjitură.
- Curăţaţi şi răzuiţi morcovii.
- Tocaţi nucile.
- Amestecaţi într-un vas adânc făina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul şi scorţişoara.
- În alt vas, bateţi ouăle cu zahărul. După ce amestecul şi-a dublat volumul, adăugaţi sucul de portocală, extractul de vanilie şi uleiul.
- Încorporaţi treptat, amestecând cu un tel, nu cu mixerul, amestecul de făină.
- După ce făina a fost bine încorporată, adăugaţi morcovul ras, nucile tocate, stafidele şi cocosul.
- Turnaţi amestecul în tavă şi coaceţi timp de 45 de minute la 180 de grade (temperatură medie).
- După ce s-a copt, lăsaţi blatul să se răcească bine înainte de a-l scoate din tavă.
- După răcire, se rătoarnă pe o tavă până să se răcească bine până preparaţi crema de brânză.
- Pentru topping-ul de brânză, puneţi gelatina la înmuiat în apă recei (apâ cât să o acopere).
- Bateţi frişca până pufoasă (nu exagerat de tare) şi lăsaţi-o la rece.
- Bateţi crema de brânză cu mixerul împreună cu zahărul pudră adăugat treptat, esenţa de vanilie şi coaja de lămâie.
- Încălziţi gelatina la microunde până se topeşte. Aproximativ 1 minut.
- Încorporaţi treptat, crema de brânză în gelatină amestecând constant.
- Lăsaţi să se răcească crema de brânză şi când a ajuns la temperatura camerei, adăugaţi peste frişca bătută amestecând uşor.
- Întindeţi uniform amestecul de brânză peste blat şi decoraţi cu furculiţa.
- Introduceţi la rece prăjitura minim o oră înainte de servire.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 45 minute
Porţii: 12