Zacusca de vinete este, probabil, cea mai populară gustare de iarnă din România. Şi, cum era de aşteptat în cazul unui preparat atât de iubit şi de răspândit, există în multe şi gustoase variante. Cea mai gustoasă dintre reţetele de zacuscă cu vinete se prepară din legume coapte pe grătar sau pe plită.
Mulţumim doamnei profesor Ciupală din Câmpina pentru preţioasa contribuţie.
Porţii: 14-15 kilograme
Timp de preparare: 4-5 ore
Ingrediente:
- 6 kilograme vinete
- 3 kilograme ardei gras
- 3 kilograme gogoşari roşii
- 5 kilograme roşii
- 1,5 kilograme ceapă albă
- 1 litru de ulei
- 10-12 foi de dafin
- câteva linguri de zahăr (după gust)
- sare
- piper
Preparare:
- Sterilizaţi borcanele. Uscaţi-le şi păstraţi-le la cald.
- Decojiţi roşiile după ce le-aţi opărit în prealabil.
[tip]Dacă aveţi timp, condiţii şi răbdare, coaceţi roşiile pe plită/grătar înainte de decojire. Vor avea un gust deosebit.[/tip] - Tocaţi roşiile şi puneţi-le la fiert. Fierbeţi-le la foc mic până obţineţi un bulion gros ca o smântână. Săraţi şi îndulciţi după gust pentru a obţine un gust echilibrat.
[tip]Puteţi economisi timp dacă folosiţi bulion de roşii gata preparat. În acest caz veţi avea nevoie de aproximativ 3 litri de bulion.[/tip] - Coaceţi vinetele pe grătar sau plită. Decojiţi-le şi lăsaţi-le la scurs.
- Coaceţi ardeii şi gogoşarii pe grătar. Scoateţi ardeii şi gogoşarii, puneţi-i într-un vas şi acoperiţi-i cu un capac sau folie de aluminiu. Lăsaţi-i 30-40 de minute să se aburească.
- Curăţaţi ardeii de pieliţe şi îndepărtaţi-le cotorul.
- Tocaţi vinetele cu un satâr de lemn.
- Tocaţi ardeii graşi şi gogoşarii din cuţit.
[tip]Pentru o consistenţe mai rustică îi puteţi rupe fâşii.[/tip] - Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o peştişori.
- Pregătiţi o cratiţă adâncă sau oală suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele dar care să poată intra la cuptor.
- Încingeţi cuptorul la 160 de grade (foc mediu).
- Încălziţi – nu încingeţi! – uleiul în vasul pregătit.
- Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o la foc mic până devine translucidă.
- Adăugaţi ardeii şi amestecaţi bine.
- Adăugaţi vinetele şi bulionul de roşii.
- Adăgaţi foile de dafin şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
- Acoperiţi vasul şi introduceţi-l la cuptor pentru 100-120 de minute până când zacusca este legată şi uleiul s-a ridicat la suprafaţă.
- Scoateţi zacusca din cuptor şi asezonaţi-o cu sare şi piper după gust. Scoateţi foiile de dafin.
- Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde.
[warning]Omogenizaţi zacusca înainte de a o turna în borcane pentru a distribui egal uleiul. [/warning] - Astupaţi imediat cu capace.
- Acoperiţi borcanele cu un prosop sau pătură şi lăsaţi-le să se răcească lent (12-24 de ore).
- Depozitaţi borcanele cu zacuscă în locuri răcoroase, uscate şi întunecate (cămări, pivniţe, etc).
Zacusca cu vinete se consumă rece, tartinată dar şi ca umplutură pentru diverse preparate. Puteţi folosi zacusca pentru o pizza vegetariană excepţională.
[tip]Opţional, dacă vă doriţi o zacuscă picantă, puteţi adăuga şi câţiva ardei iuţi copţi pe plită.[/tip]
[tip]Dacă preferaţi o zacuscă mai cremoasă, tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.[/tip]
[note]Dacă folosiţi folie (celofan) pentru acoperirea borcanelor, acestea trebuiesc sterilizate după umplere 20-30 de minute în cuptor (într-un vas cu apă, acoperite cu un prosop)[/note]
[important]În mod “tradiţional”, gospodinele adaugă câte o aspirină în fiecare borcan de zacuscă pentru a preveni formarea mucegaiului. S-a dovedit însă că prezenţa aspirinei nu este necesară dacă se respectă corect etapele de preparare.[/important]
va multumesc frumos pentru reteta a esit super.va doresc multa sanatate
este una din cele mai bune retete de zacusca. a iesit fain,sanatate!!!
Incerc una si cu fasole boabe!!!
se pune conservant in zacusca de vinete?
Nu este necesar. O zacuscă bine făcută nu are nevoie de niciun conservant.
kkt, cum sa nu fie nevoie de conservanti? puneti oameni buni cat mai mult conservant, cu putin exercitiu sunt convins ca le puteti conserva cativa ani buni, la urma urmei asta e si ideea nu? Altii au zis ceva de ciuperci, eu recomand folosirea de ciuperci halucinogene, cum ar fi Psilocibina. O sa va transforme putin aceasta experienta culinara. (Ignorati voma initiala, totul va fi bine)
=)) Alexandru Udrea, da-mi tu psilocibina si-ti fac o zacusca de te contopesti cu Universul :)) Bun comentariu, un pic iute ca ardeiul dar chicotesc cu placere imaginandu-mi gospodinele cuminti, tripate cu psilo, intr-o balta de…zacusca. Of, doamne, ma duc sa cumpar bulion…
n-am mai auzit asa ceva bai alexandru udrea !!!!!tu macar stii ce inseamna cuvantul HALUCINOGEN ?ori vrei sa omori lumea(genocid) ori esti prea drogat sa-ti dai seama ce tampenii recomanzi !!!iti urez “voma initiala ” buna !!!!1
Zacusca este foarte buna,eu oparesc putin ceapa-o pun in oala sub presiune, ptr.um clocot(iese toata amarala din ea),o las sa se raceasca apoi o dau prin masina de tocat carne.incercati-MERITA.
Drept conservant va recomand ceva foarte sanatos si natural: deasupra preparatului, in borcan, punetzi 2-3 cm de busuioc proaspat, spalat si scurs de apa, inflorescentza, sau chiar infl.cu 1-2 frunzulitze. Nu va temetzi, gustul nu se va imprima. Se poate folosi metoda si la alte preparate: tocana de legume, zarzavaturi pentru ciorbe, fasole verde, gogosari in otzet, chiar si la gem de prune.
Am facut si eu reteta asta zilele astea si singurul dezavantaj e ca bucataria arata ca si cind ar fi explodat un butoi cu bulion in ea…. Exact ca dupa bombardament….. :P; dar singurul gind care ma linisteste este ca nu mai maninc EEEEE-rile din supermarketuri….. Bineinteles ca mi-a luat 2 zile sa fac 20 borcane de zacusca dar a iesit tzuper pentru ca am ff multa rabdare si am copt tot! Multumesc gospodinelor pt. Sfaturi…..
dacă doriţi o zacuscă bună ,vă putem trimite şi prin poştă la comandă fermă. reţetă asemănătoare.preţ 12 lei borcanul de 314 gr.
0722 720988
Vreau sa fac si eu pe bucatarul macar o data-n viata si as vrea sa incep si eu cu sacusca asta, dar ce nu am inteles eu, cand se pune totul la fiert ? se pune la fiert doar in BULION ? sau in BULION amestecat cu apa ? Msss. anticipat.
Se sotează urmând paşii cronologic. Bulionul se adaugă la punctul 15. Sau nu am înţeles noi întrebarea?
Comments are closed.