Din Asia provine nu doar strămoşul ketchup-ului -simbolul fast-food-ului – ci însăşi ideea care stă la baza fast-food-ului, gătitul rapid şi mâncatul pe stradă.  Însă, dacă în vest fast-food-ul se reduce la câteva feluri de mâncare primitive, în Orient, aproape orice fel de mâncare se poate încadra la acest capitol, iar supele asiatice – care se gătesc la fel de rapid ca un ceai – stau mărturie în acest sens.

De acolo provine şi această supă de ciuperci de post (neintenţionat, desigur).

Porţii: 4

Timp de preparare: 15-20 de minute

supachinezeasca06 Ingrediente:

  • 4 ciuperci pleurotus
  • 4 ciuperci albe (champignon)
  • 2 ciuperci  shiitake
  • 1 morcov
  • 2-3 frunze de sfeclă (opţional)
  • 1 lingură de ciuperci urechi de lemn uscate
  • 2 cepe verzi
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură de coriandru tocat mare
  • 1 lingură de ulei
  • 1 linguriţă ulei de susan
  • 4 linguri sos de soia
  • 1 linguriţă sos de chili

Preparare:

  1. Curăţaţi usturoiul şi morcovul. Tocaţi usturoiul. Tăiaţi morcovul rondele subţiri. Tăiaţi ceapa în rondele mărişoare.
  2. Tăiaţi ciupercile pleurotus în bucăţi mari. Tăiaţi ciupercile albe şi shiitake julienne. Tocaţi frunzele de sfeclă fin.
  3. Într-un wok sau sau tigaie adâncă încingeţi uleiul împreună cu uleiul de măsline.
  4. Adăugaţi usturoiul şi prăjiţi-l la foc iute.
  5. Adăugaţi morcovii, sosul de chili şi cel de soia.
  6. Stingeţi cu 1,5 litri de apă.
  7. Când începe să fiarbă apa, adăugaţi toate cele 4 tipuri de ciuperci. Ciupercile urechi de lemn se vor înmuia la fiert.
  8. Fierbeţi ciupercile timp de 8-10 minute.
  9. Adăugaţi frunzele de sfeclă şi ceapa şi mai fierbeţi 2 minute.
  10. Luaţi vasul de pe foc şi potriviţi de sare şi piper.

Supa de ciuperci se serveşte imediat, fierbinte, decorată cu frunze de coriandru.

Se pot folosi și alte tipuri de ciuperci, înclusiv de pădure, dar fără a apela la ciuperci prea tari la gust ca hribii sau trufele.

Adaugă un comentariu: